Ще се спаси ли Венеция за идните поколения?

Ще се спаси ли Венеция за идните поколения? Снимка: npr.org

За да оцелее при климатичните промени, градът в залива Риалто трябва да преосмисли остарялата си защита от наводнения.

3 октомври 2020 г. беше важен ден за венецианци. Беше предсказан прилив, който обичайно би оставил ниските райони на града поне под педя вода. На този ден обаче като по чудо улиците останаха сухи. Водите за първи път отстъпиха пред MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico), система от подвижни шлюзове, монтирани във входовете на лагуната. Така или иначе, много хора бяха подготвили гумените си ботуши, защото им беше трудно да повярват, че системата наистина ще проработи. Но през целия ден улиците останаха сухи.

Оттогава водните гардове, които се издигат и затварят устията на лагуната при прогноза за прилив над 110 см, многократно успяваха да задържат водата на разстояние. Но системата вече разкрива своите недостатъци, макар че беше шумно възхвалявана като спасител на Венеция. 

Наскоро представители на световната култура се събраха, за да напишат писмо до италианския премиер Марио Драги. Те предупредиха, че градът далеч не е обезопасен, както не е далеч и времето, когато ще се наложат нови, спешно необходими мерки за защита от наводнения. Според световния творчески елит, причината са климатичните промени. 

Повишаването на морското равнище, което се очаква в не много далечно бъдеще, ще натовари значително съоръжението и бариерите срещу наводнения. Анна Сомърс Кокс, главен редактор на The Art Newspaper и един от авторите на писмото, обясни пред Euronews Green, че системата MOSE определено не е подтогвена за по-високи нива на морското равнище.

Това е така, защото е проектирана през 80-те години на миналия век, преди днешното разбиране за мащаба на климатичните промени. MOSE трябваше да бъде завършена преди десетилетия, но въвеждането ѝ в експлоатация се забави заради корупционни скандали и спираловидно нарастване на разходите.

Авторите на писмото се позовават на регионалните прогнози, публикувани от Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) през 2021 г. Те предвиждат повишаване на средното морско равнище до 2100 г. с 28 - 55 см в най-оптимистичния сценарий на глобалното затопляне, и с 63 до 101 см в най-песимистичното му развитие.

„Това означава, че при настоящия режим на функциониране, MOSE ще трябва да се задейства средно над 260 пъти в годината, което е тежко натоварване на системта“, се казва в писмото.

Но проблемът не е само в това. Венеция все още няма цялостна канализационна система и разчита на приливите и отливите, за да изчистят отпадъците на претоварения с туристи град от лагуната. Така че, система, която преди няколко десетилетия беше отговорът, сега е се оказва неподготвена за настоящата и бъдещата екологична ситуация. 

За да предотвратяват прилива на води при прогнозираните мащаби на повишаване на морското равнище, твърде честите затваряния на системата MOSE „ще превърнат лагуната в мъртво, вонящо блато“.

Затова ако Италия иска уникалната Венеция да остане за поколенията, ще трябва да подходи далеч по-ефективно, модерно и високо технологично. И своевременно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: