Amazon уволнява безогледно

Amazon уволнява безогледно Снимка: codepen.io

Компанията на Джеф Безос отново се въвлича в дискусия за трудовата етика и правата на работниците.

Миналата седмица служител на най-голямата и най-печеливша платформа за търговия на дребно в света сподели видеоклип, който показва как уволняват служители от програмата Amazon Delivery Service Partner (DSP), съобщава Independent.

Видеото се разпространи с вирусна скорост и бързо набра над 3.5 милиона зрители и повече от 216 300 харесвания. Текстът към клипа съобщава: „В Amazon съм от 2 години и сега собственикът на компанията реши да прекрати работата ни и да отвори DSP в друг щат! Той реши да ни каже днес без предупреждение, че ни остават 2 седмици, което означава, че всички са без работа. Хората плачат”.

Според уебсайта за логистика на Amazon, програмата DSP позволява на нови собственици на бизнес „да придобият активите, от които се нуждаят, за да стартират своя бизнес и да работят с нашата мрежа от доставчици на услуги, за да поддържат бизнеса си“.

По програмата собствениците на фирми могат да наемат 40 до 100 служители, при автопарк от средно 20 - 40 микробуса. Amazon предлага и обучение по програмата, за да помогне на новите собственици на бизнес да се стабилизират.

В секцията за коментари зрителите изразиха подкрепата си за освободените работници. 

„Да се ​​молим, за всички вас да се отвори още една врата!“, пише една потребителка на TikTok, а друг добавя: „Бил съм в такова положение. Съжалявам, но ще трябва да си намерите друга работа”.

Други потребители съветват уволнените служители как да подадат документи за безработица, докато търсят нови работни места.

Не е посочено местоположението на базата на Amazon, предприела уволненията. От Dailydot съобщават, че са се свързали по имейл с потребителя, качил видеото, както и с Amazon за коментар, но за момента няма такъв. 

В компанията на Джеф Безос трудовата етика не е първостепенен принцип - за разлика от политиката за максимални икономии. Справедливото отношение към служителите не е изискване нито в собствените структури на Amazon, нито в подизпълнители, които работят под шапката на компанията. Amazon не за първи път става обект на критики заради пренебрегване на трудовата етика и използване на вратички в трудовото законодателство.

Около Коледа складове на Amazon във Великобритания и Нидерландия бяха блокирани от природозащитници и правозащитници. Мнозина коментират, че с етична трудова политика трудно може да станеш един от най-богатите хора в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: