Amazon си плаща солено, че шпионира служителите си

Amazon си плаща солено, че шпионира служителите си Снимка: lejsl.com

За "прекомерно натрапчивото“ наблюдение в клоновене й във Франция, френският надзорен орган за защита на данните (CNIL) глоби търовската платформа с € 32 милиона

В свое изявление CNIL посочва, че Amazon France Logistique, която управлява складовете на компанията във Франция, е създала "прекалено натрапчива система за наблюдение на дейността и представянето на служителите".

Констатацията е резултат на разследване, организирано през 2019 г., след оплакване от работници, съобщи Еuronews. Окзва се, че  Amazon France Logistique е разположила гъста мрежа от наблюдателни и записвщи устройства, с които може да следи в реално време бързината, с която служителите изпълняват задчите си, както и кога, защо и колко дълги почивки правят.

За всяка дейност е определен времеви „таван” и просрочвнето му получава "червен картон". Три червени картона пък подозрително често завършвт с уволнение. Информацията се пази един месец, което според CNIL е прекалено. Като цяло, практиката, обозначена като незаконна, нарушава общия регламент  на ЕС за защита на данните (GDPR), който налага строги правила на компаниите за получаване на съгласие как се използва личната информация.

Глобата се равнява на около 3% от годишните приходи на Amazon France Logistique. Компнията има около 20 000 служители във Франция, а приходите й през 2021 г. достигнаха € 1,1 милиарда. 

Amazon е известен със строгите си стандарти в света на електронната търговия, като изисква от работниците да доставят пратките за 24 часа - ефективност, която би била невъзможна без този начин на надзор, твърди технологичният гигант и се кани да обжалва, защото „категорично не е съгласен със заключенията на CNIL, които са фактически неверни“.

Amazon вече се е сблъсквал със сериозна реакция във Франция.  През 2020 г. дейността на търговската платформа в страната временно спря, след като френски съд установи, че не прави достатъчно, за да защити работниците си от Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: