Amazon амортизира служителите си само за около осем месеца

Amazon  амортизира служителите си само за около осем месеца Снимка: esquireme.com

Най-голямата и най-успешна в света платформа за електронна търговия на дребно е „делото на живота” на милиардера Джеф Безос.

През последната седмица медиите се пълнят със смайващи данни за новата му яхта. Корабът се строи от нидерландската компания Oceanco, дълъг е 127 м. и е толкова висок, че няма да може да мине под историческия мост Кьонингсхафен в Ротердам, за да напусне корабостроителницата. Има дори непотвърдени слухове, че щели да демонтират моста и след това отново да го сглобят, пише ВВС.

Ако се питате за какво му е на Джеф Безос толкова голяма яхта, откажете се – мислите на милиардерите са неведоми за обиковените хора. Това, за което последните са все по-наясно обаче, е начинът, по който собственикът на Amazon е станал милиардер и здраво се държи на тази позиция. 

Джеф Безос, най-богатият човек на света, преди време заяви, че Amazon ще бъде „най-добрият работодател на света и най-безопасното място за работа на Земята“. Но статистиката не е на негова страна, посочва в обширен анализ The Guardian. 

Безос явно не осъзнава, че компания, чиито работници напускат средно след осем месеца, е на светлинни години от „най-добрия работодател”. Колкото до миража „безопасно място за работа”, добре е да се знае,че процентът на сериозните наранявания в складовете на Amazon през 2020 г. е бил почти два пъти по-висок от всички други складове в САЩ. Между другото, средният трудов стаж от осем месеца,  които работниците едва изтърпяват в Amazon, е шест пъти по-кратък от средния престой на американски работник на едно и също работно място. 

Така че, лесно може да се разбере защо складовите работници на Amazon биха имали полза от синдикат. Но „най-добрият работодател” и тук е една крачка напред – измествайки Walmart, Amazon наскоро спечели съмнителната слава на най-яростен противник на синдикалната дейност в САЩ.

Работата в Amazon е меко казано неприятна заради стреса, главоломното темпо, постоянното наблюдение и практически без почивки. Експерти по хигиена на труда често изразяват загриженост, че прехвалените трудови алгоритми на Amazon третират складовите работници като роботи, които час след час правят едно и също, даже без пауза, за да отидат до тоалетната. Говори се дори, че някои се облекчават, прибягвайки до памперси за възрастни. 

A Rare Peek Inside Amazon's Massive Wish-Fulfilling Machine | WIRED
Склад на Amazon, симка - wired.com

Компанията често е обект на критики и мерки срещу „навика” ѝ да нарушава трудовото законодателство. Наскоро се стигна дори до подписване на споразумение с Националния съвет по трудови отношения в Алабама нарушенията да се прекратят, но само след месеци Amazon го наруши – вярно, в друг щат.

На пръв поглед, най-голямото главоболие за Amazon е текучеството. Компанията поглъща огромна маса служители и ги амортизира толкова бързо, че непрекъснато отчаяно иска да наема нови – повече от 500 000 на всеки няколко години. Дълбоко в себе си ръководителите на Amazon сигуно изпитват ужас, че в един момент през компанинята ще са преминали, сдъвкани и „изплюти” толкова работници, че практически няма да има откъде да се намерят други. 

Някои експерти по труда подозират в това текучество игра срещу синдикализма – защото чрез тази луда „стресоматика” Amazon умишлено иска работниците да не се задържат, за да решат, че не си струва да се борят за синдикат. 

Всъщност, ако Безос е сериозен за превръщането на Amazon в най-добрия и най-сигурен работодател на света, компанията не само трябва да спре да блокира създаването на синдикати, но трябва да им постеле червен килим. 

Ако Безос не беше толкова заслепен от своите трудови алгоритми, ако беше чул гласа на работниците напр. за намаляване на стреса и забавяне на трудовите процеси, компанията му би могла да се приближи с няколко крачки до прословутата идея за „безопасно място” с най-добрия работодател на Земята – или поне сред склададжиите, заключава The Guardian.

Засега няма такива признаци. Факт е само супер-яхтата. И милиардите. В крайна сметка, всеки се облекчава така, както може да си позволи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: