Протест в Мадрид срещу новите мерки заради коронавируса

Протест в Мадрид срещу новите мерки заради коронавируса

® pixabay.com

Кварталите в града са под карантина.


Жители на Мадрид и околностите се събраха на протест срещу обявените миналия петък ограничителни мерки в кварталите с най-голям риск от разпространение на заразата, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Протестиращите носеха предпазни маски и се опитваха да поддържат дистанция помежду си, като пляскаха с ръце и скандираха призив за оставката на ръководителката на правителството на автономната област Исабел Диас Аюсо. Демонстрантите са събраха по обяд на различни места в околностите на испанската столица, така че е трудно да се определят мащабите на протеста.

Ограничителните мерки засягат около 860 000 души, които няма да имат право да напускат кварталите си, освен за да отидат на работа, за обучение или медицински преглед. Влизането в тези райони също ще бъде ограничено. Парковете ще бъдат затворени, а магазините и ресторантите трябва да спазват ограничение за 50 процента от капацитетите си.
В цялата област вече ще бъде разрешено събирането на до шестима души вместо десетима досега.

След първите 24 часа ще бъдат прилагани санкции на нарушителите.

Мадрид и околностите отчитат една трета от новите случаи на коронавирус в Испания, а властите са обезпокоени от разпространение на заразата оттам в цялата страна, тъй като 6,6-милионната столица е голям транспортен център.

Тази седмица смъртните случаи в Испания надхвърлиха 30 000 при 600 000 потвърдени случая на зараза.

Прочетете още за:
коронавирус Мадрид протест

  0 
  1