По-продуктивни ли сме, когато работим дистанционно

По-продуктивни ли сме, когато работим дистанционно

® pixabay.com/

Настоящата пандемия акцентира върху възможността за работа от дома.

Въпреки че вече години наред дигиталните номади работят от разстояние, традиционно работещите бяха оковани в офиси.

Въпреки това, в условията на изолация, много от работодателите трябваше да направят промени и да позволят на членовете на екипа си да работят от вкъщи. Според проучване на GetAbposite 43% от американците биха предпочели да работят дистанционно дори след края на настоящата криза.

Това, което трябва да разберем обаче, е: по-продуктивни ли сме, работейки от дома?

Разликате между дома и офиса

Всички сме виждали клипове от Zoom срещи, в които членовете на екипа са облечени в пижами или децата им се разхождат на заден план. Не може да се отрече, че има огромна разлика между дома и офиса. Това обаче е само повърхностно наблюдение и си струва да се проучи допълнително.

Според проучване на Buffer 99% от работещите биха предпочели да извършват служебните си задължения дистанционно през поне част от времето, а 40% от хората, които работят от разстояние, смятат, че най-голямата полза от това е гъвкавият график. Съществуват обаче някои предизвикателства: 22% от анкетираните констатират, че изпитват затруднения при постигането на баланс между професионалния и личния живот, а 19% съобщават, че се чувстват самотни.

Работещите от разстояние също се радват на гъвкавост при планирането. Това може да намали отсъстването от работа и също така да спести ежедневни разходи. Не е необходимо да си взимате почивен ден, за да изпълните личните си ангажименти.

Как се отразява на производителността работата от вкъщи?

Въпреки потенциалните проблеми, причинени от професионалните и менталните различия между офиса и дома, има някои предимства, засягащи производителността при работата от разстояние. Проучване на Airtasker установява, че работещите дистанционно са по-продуктивни. В допълнение към отпадането на ежедневните пътувания, обикновено те губят по-малко време през работния си ден.

Извън обедната почивка и стандартните прекъсвания офис работниците губят средно 37 минути в сравнение с 27-те минути при дистанционно работещите служители.

Според проучване на Станфорд дистанционните работници са били с 13% по-продуктивни в сравнение с техните офис колеги. При отдалечените работници производителността е значително по-висока и според други проучвания.

Например в проучване на Canada Life отдалечените работници отчитат  производителност 7,7 от 10, докато при офис служителите тя е оценена на 6,5 от 10.

Тъй като дистанционно работещите не са поставени в шумна обстановка и не са разсейвани от излишни срещи с колеги, се смята, че това е причината за по-високата им производителност. Освен това, тъй като стресът от пътуването до работното място е елиминиран, те са в състояние да се съсредоточат върху своите задачи, без да се нуждаят от време, в което да се отърсят от стреса на сутрешния трафик.Прочетете още за:
дистанционна работа проучване работа от вкъщи

  0 
  0