Половината от служителите на Facebook ще работят дистанционно в следващите 5 до 10 години

Половината от служителите на Facebook ще работят дистанционно в следващите 5 до 10 години

® Unsplash


Facebook ще възприеме за постоянно дистанционната работа, дори и след облекчаването на мерките за борба с вируса, сподели Марк Зукърбърг със служителите си в четвъртък.

Изпълнителният директор заяви, че най-голямата социална мрежа в света ще започне „агресивно да се приспособява към отдалеченото наемане на служители“, което е в подкрепа на предвижданията на компанията, че около половината от работната ѝ сила ще работи отдалечено в следващите 5 до 10 години.

„Ние ще бъдем най-целенасочената компания от такъв ранг по отношение на дистанционната работа“, заяви Зукърбърг в интервю за The Verge. „Трябва да направим това по внимателен и отговорен начин, така че ще го осъществим поетапно. Но мисля, че е възможно през следващите 5 до 10 години – може би по-близо до 10 отколкото до 5, но някъде в този диапазон – мисля, че бихме могли да постигнем постоянна дистанционна работа при около половината от служителите си.“

Компанията ще предприеме „премерен подход“ с настоящите си служители въз основа на работната им позиция и постиженията им, като в срок до 1 януари 2021 г. ще актуализира новите работни места на служителите си.

Новината идва след друго съобщение от тази седмица, в което компанията обяви планирано ограничаване на служителите в офисите си до 25% от капацитета им, което налага работа на няколко смени и задължителни проверки на температурата на завръщащите се в офисите служители през юли.

Facebook, с неговите над 48 000 служители, работещи в 70 офиса по целия свят, досега е най-голямата технологична компания, която предприема дългосрочна или постоянна дистанционна работа вследствие на пандемията от коронавирус.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Twitter, Джак Дорси, обяви, че служителите му ще могат да работят от вкъщи „завинаги“. Седмица по-късно той въведе същото предложение и спрямо служителите на Square, като направи Twitter и Square първите големи технологични компании, които разрешават отдалечена работа за неопределено време. Amazon удължи политиката си за работа от вкъщи поне до началото на октомври.

Facebook заяви, че ще продължи с тазгодишните си планове за наемане на 10 000 инженери и продуктови служители и за изграждането на три нови „хъба” в Атланта, Далас и Денвър, в които дистанционните служители от тези райони ще могат да се срещат от време на време.

„Това няма да бъдат непременно офиси“, каза Зукърбърг, въпреки че компанията вероятно ще създаде „някакво физическо пространство“, което да ги придружава. „Идеята на тези хъбове е, че искаме да създадем мащаб. Искаме да фокусираме енергията си за набирането на служители в някои конкретни градове, където ще успеем да открием стотици инженери.“

Той прогнозира някои икономии на разходи, свързани с недвижими имоти, храна и разходи за труд, тъй като супер скъпите компенсационни пакети, които често се срещат в Силициевата долина, ще бъдат коригирани, ако служителите на Facebook изберат да живеят в по-евтини региони.

Но според Зукърбърг цялостният ефект върху разходите е все още неясен, спестяванията могат да бъдат компенсирани от допълнителни разходи, свързани с пътуване и технологии, обвързани със създаването на домашни офиси.

Новите условия имат потенциала да променят характера на Силициевата долина. Доскоро компанията предлагаше до 15 000 долара на новите си служители, ако се съгласят да се преместят в рамките на 16 км от централния кампус на компанията в Менло Парк, където се намират някои от най-скъпите имоти в страната.

Постоянната политика за работа от вкъщи може да насърчи повече служители да живеят на локации в по-достъпен ценови диапазон.Прочетете още за:
facebook дистанционна работа пандемия

  0 
  0