От демографски взрив до обезлюдена планета

От демографски взрив до обезлюдена планета

® pixabay

„В момента населението на Земята е 7,8 милиарда души. Но докога броят на хората ще расте?", задава въпрос австрийското издание Der Standard.

Колкото и драматични да са последствията от епидемията от новия коронавирус, тя вероятно ще остави само малък отпечатък в дългосрочното развитие на световното население, поне в сравнение с други епидемии в историята.

Въпреки кризата числеността на човечеството продължава да расте непрекъснато: според ООН в момента на Земята живеят 7,8 милиарда души. Около 225 хиляди земляни се раждат всеки ден
."

Обаче краткосрочни ефекти върху динамиката на населението несъмнено ще има“, казва Томас Соботка от Института за демография на Австрийската академия на науките.

„В страни, които са особено засегнати от вируса, допълнителната  смъртност може да достигне 10-20% в края на годината. Това означава загуба на 1-3 години от продължителността на живота. Обикновено тя се променя само за месеци“, съобщава изданието.

Вече е ясно, че намалението на продължителността на живота при мъжете ще бъде значително по-голямо, отколкото при жените.  75-годишен мъж с COVID-19 може да умре от вируса с приблизително същата вероятност като жена на 85 години. В Испания и в двете групи смъртността е малко над 17%", дава пример Соботка.

Икономическият спад вследствие на коронакризата също може да намали раждаемостта през следващите 3-5 години“, казва изследователят.

 „Икономическата несигурност често кара хората да отлагат раждането на деца или въобще да останат без деца“, казва демографът.

Доколко това ще се отрази на динамиката на населението, също зависи и от това какви ще бъдат инвестициите в семейната политика и дали международната миграция ще спре през следващите години.

Въпреки че световното население все още нараства с около 82 милиона души всяка година, това все още до голяма степен се дължи на силния прираст на населението в африканаските страни на юг от Сахара, където населението ще се удвои до 2050 г. Но глобалният растеж се забавя все повече и повече" - се казва в статията.

В последната демографска прогноза на ООН за 2019 г. учените очакват, че до края на века на Земята ще живеят близо 11 милиарда души. Това ще бъде пикът в човешката история, след което неминуемо и постоянно ще започне намаляване на населението на света.

Това се доказва от прогнозираната раждаемост: ако през 1950 г. средно една жена е раждала 5 деца, то през 2019 г. на една жена се падат 2,5 деца. Към  2100 г. според ООН това число ще падне до 1,9 - тоест до около две деца на жена, което означава, че населението на Земята ще намалее
."

Само че моделът на ООН не отчита решаващия фактор за динамиката на световното население - казва уважаваният демограф Волфганг Луц, ръководител на Центъра за демография и глобален човешки капитал във Виена, - огромното въздействие на образованието, особено на жените, върху решението да раждат деца, в какво количество и кога."

Според прогнозата на Луц нарастващата крива на глобалното население ще се подравни много по-рано и ще достигне своя максимум - около 10 милиарда души, през 70-те години на нашия век.

Но когато и да настъпи този момент, когато започне спадът на световното население, той никога няма да завърши“, пишат социологът Даръл Брикър и журналистът Джон Ибитсън в новата си книга „Пустата планета“.

Но какво означава това? „Ако в края на века средно се раждат около 1,5 деца на една жена и този брой остава постоянен, предвид увеличаването на продължителността на живота до 100 години, през 2200 г. на Земята ще има около 3 милиарда души - както през 1960 г.", казва Лутц.

Това е бройката, за която мечтаят еколозите. Ако тези хора са по-образовани и продуктивни, те ще се справят по-добре с изменението на климата, стареенето и други проблеми."
Прочетете още за:
демография Земя население

  0 
  0