Точката на Немо: къде се намира най-отдалечената от сушата точка на планетата

Точката на Немо: къде се намира най-отдалечената от сушата точка на планетата Снимка: popmech.ru

В южната част на Тихия океан се намира условна точка, която е максимално отдалечена от който и да е участък от сушата. Най-близката до нея обитаема „местност" е разположената на разстояние 400 км Международна космическа станция (МКС).

Най-известните полюси са географските: Северният и Южният - местата, в които се събират меридианите. Но географите признават за полюси и други точки. 

Магнитните полюси са условни точки, в които магнитното поле на Земята е насочено строго под ъгъл от 90 градуса към повърхността. Една от тези точки се намира в Северния ледовит, а другата в Южния океан. Те постоянно се изместват и за разлика от географските полюси не са противоположни един на друг, тъй като магнитното поле на нашата планета е асиметрично.

Съществуват още и така наречените полюси на недостъпност. Те представляват интерес предимно за пътешествениците, тъй като е наистина трудно човек да попадне там поради тяхната отдалеченост.

В ледовете на Северния ледовит океан на най-голямо разстояние от каквато и да е суша се намира Северният полюс на недостъпност. Разстоянието до Северния географски полюс е 661 км, до нос Бароу в Аляска - 1453 км, а до най-близките острови, Елсмир и Земите на Франц- Йосиф - 1094 км.

Местоположението на Южния полюс на недостъпност не е точно установено: това би трябвало да бъде точка в Антарктида, най-отдалечена от брега на Южния океан, но учените не са стигнали до единно мнение за това какво да се разбира под думата „крайбрежие" по отношение на този регион.

Континенталният полюс на недостъпност е място на сушата, което е най-отдалечено от океаните. Това е точка в Евразия, в северната част на Китай (координати 46°17' с. ш.и 86°40' и. д.). Разстоянието до най-близките брегови линии е 2645 км.

И накрая, океанският полюс на недостъпност се намира в южната част на Тихия океан с координати 48°52' ю. ш. и 123°23' з. д . Наричат го още точка на Немо (Point Nemo) - в чест на капитана от романите на Жул Верн. Това е най-отдалеченото от сушата място в океана. Най-близката земя, необитаемият атол Дюси, се намира на 2688 километра. Местоположението на тази точка е изчислено от инженера-изследовател Хрвойе Лукатела (Hrvoje Lukatela) през 1992 г. с помощта на компютърно моделиране.

Това е толкова пуста местност, че тук почти няма представители на фауната: силните течения позволяват оцеляването само на бактериите. Ето защо много космически агенции използват този участък от океана в качеството му на сметище, съобщава BBC: смята се, че на такова разстояние щетите за хората и природата ще бъдат минимални. В точката на Немо вече са „погребани" не по-малко от сто изпълнили вече предназначението си космически кораби и техни детайли.

Още една интересна връзка на точката на Немо с Космоса е близостта й до МКС: от океанския полюс на недостъпност астронавтите ги отделят „само" 400 км.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: