Стартират ли космическите пътешествия още през тази година?

Стартират ли космическите пътешествия още през тази година? Снимка: pixabay

Очаквани от много години и непрекъснато отлагани, първите туристически пътувания в Космоса могат да станат реалност още през 2021 г. Готови ли сте за излитане?

Тази седмица бе голямото събитие – успешното кацане на марсохода „Perseverance” на повърхността на Червената планета. С това се приближаваме още една крачка към момента, в който космическите пътувания ще станат възможни и за туристи. Защото ако престой на Марс или на Луната все още е невъзможен за момента, то пътуване в орбита около Земята е доста по-достъпен хоризонт. Впрочем няколцина вече са го направили. В периода между 2001 и 2009 г. компанията Space Adventures изпрати осем космически туристи до Международната космическа станция (МКС), припомня Le Figaro. Първият от тях, Денис Тито, похарчи 20 милиона евро, за да прекара там една седмица.

Условната граница между Земята и Космоса е очертана от линията на Карман, фиксирана на 100 км височина. Тази граница, определена през 50-те години на миналия век, е призната от Международната въздухоплавателна федерация (FAI). „Линията на Карман е произволна граница. Летенето на 100 или 80 км не променя нищо за пътниците”, казва Ксавие Тителман, експерт по аеронавтика. „И в двата случая те виждат закръглеността на Земята, тъмно небе посред бял ден и няколко минути са в безтегловност“, продължава и колегата му Оливие Санги. Той допълва, че тази граница се обсъжда в научния свят, но американската армия, например, я поставя на 80 км.

Следователно тази „граница“ създава две категории полети: суборбитални (под 100 км) и орбитални (над 100 км). При суборбиталните ще има изстрелване към Космоса, като при достигането на връхната точка апаратът ще пада обратно на Земята под въздействието на гравитацията. Тези свръхбързи полети (с продължителност между 15 и 30 минути) ще се изпълняват от Virgin Galactic и Blue Origin и ще включват няколко минути нулева гравитация. Орбиталните полети, от друга страна, ще включват извеждането на космическия кораб в орбита и поне една обиколка около Земята. Те ще бъдат организирани от SpaceX и Axiom Space, които вече планират експедиции с времетраене няколко дни.

Амбицията на Илон Мъск, основателя на SpaceX и Tesla, е да изведе туристите отвъд МКС, на височина над 400 км. Проектът му трябва да се осъществи в края на 2021 г. с мисията, наречена Inspiration 4. Тя ще трае няколко дни и ще бъде извършена на ракетата Falcon 9 и капсулата Dragon. Джаред Исаакман, основател на Shift4 Payments и опитен пилот, ще бъде на борда заедно с още трима американски граждани.

Джеф Безос също възнамерява да изпрати първия си комерсиален космически полет през тази година.

И компанията Virgin Galactic, основана от британеца Ричард Брансън, ще предлага суборбитални полети, като обещава да даде на своите клиенти няколко минути безтегловност на височина засега 80 км. Туристите ще бъдат настанени в космически кораб с осем места (от които две за пилотите). Всяка седалка ще има илюминатор и камера, за да може пасажерът да си направи снимка с нашата планета на заден план.

600 души вече са резервирали полета си на цена от 250 000 долара, докато 8000 други са в списъка на чакащите, включително известни личности като Том Ханкс и Кейти Пери. Virgin Galactic се надява да стартира първия си комерсиален цивилен полет през първото тримесечие на 2021 г. от Spaceport America, базата му в пустинята Ню Мексико. 

Компанията Axiom Space вече представи първия си екипаж, който ще бъде изпратен на МКС в началото на 2022 г. по време на мисията AX-1. Тримата космически туристи в нея ще прекарат една седмица в Космоса, на 400 км над Земята, под наблюдението на професионални астронавти. Престой, за който всеки от тях ще похарчи по 55 милиона евро, към които трябва да се добавят и по 35 000 долара на ден за достъп до оборудването на МКС (електричество, кислород и др.).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: