Русия закри "Мемориал" - най-старата организация за граждански права

Русия закри "Мемориал" - най-старата организация за граждански права Снимка: Еuronews

От основаването си през 1987 г. с първи пресдседател дисидента и Нобелов лауреат Андрей Сахаров, международната неправителствена организация работи за реабилитацията на милионите невинни хора, екзекутирани, затворени или преследвани през съветската епоха.

"Мемориал" се превърна в символ на една нова Русия, отваряща се към света и към себе си, насърчавайки руснаците да преосмислят  най-мрачните глави от съветското минало. Закриването на организацията е ясен знак, че страната се връща назад, обявявайки всяка критика, дори към историята, за враждебен акт, отбелязва ВВС.

През 2016 г. „Мемориал” получава статута на "чужд агент", т.е., структура, финансирана от чужбина и формално, правозащитната организация е „ликвидирана” именно защото не е маркирала всичките си публикации с това определение. Но в съда прокурорът нарече „Мемориал” „обществена заплаха, платена от Запада”, която фокусира вниманието върху съветските престъпления, вместо да изтъква „славното съветско минало“.

Защитата на "Мемориал" каза, че работата на групата е полезна за "здравето на нацията". В продълженние на три десетилетия правозащитниците са събрали и публикуват в сайт огромна база данни за жертви на политически репресии – информация, която сега също ще изчезне от публичното пространство.

Обвинението обаче контрира, че социалната значимост на дадена дейност не може да бъде извинение за нарушаване на закона. Прокуроратурата не се поколеба да изложи истинските мотиви за присъдата: „Мемориал” изкривява историческата памет, преди всичко за Великата отечествена война и създава неверен образ на СССР като страна-терорист”.   

„Властите в наши дни политизират историята, а ние говорим за трудните страници от миналото и това ги дразни, затова ни взеха на прицел“, каза пред BBC членът на борда на „Мемориал” Олег Орлов, който е в организацията от първите ѝ стъпки. 

„Мемориал” е под натиск в продължение на много години, но особено след анексирането на Крим през 2014 г., което развихри в Русия яростна националистическа вълна. Централата на „Мемориал” в Москва е чест обект на вандалски нахлувания, а дейността ѝ е заклеймявана редовно по държавната телевизия като подривна.

Близкият до „Мемориал” Център за човешки права, който документира съвременните политически репресии и правонарушения, също е изправен пред закриване заради предполагаеми нарушения на закона и тази седмица очаква присъдата си.

„Мемориал” нарекоха решението на съда "оруеловско" и възнамеряват да го оспорват, включително в Европейския съд по правата на човека. Според Олег Орлов присъдата е зловещ сигнал към гражданското общество на Русия, който казва на руснаците: „Вижте! Ако можем да направим това с тях, не е проблем да се справим и с всички вас. Време е да прочистим терена завинаги”.

Делото срещу „Мемориал” все пак събра пред съда група протестиращи, които скандираха „Срам!”. Днес над 400 правозащитници, свързани с "Мемориал”, са по затворите, а независимите групи и медии все по-често попадат в черните списъци като "чуждестранни агенти" –определение, което Русия не спести дори на тазгодишния носител на Нобеловата награда за мир, журналиста Дмитрий Муратов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: