Разпускат общинския съвет, чиито депутати поискаха Путин да бъде съден

Разпускат общинския съвет, чиито депутати поискаха Путин да бъде съден Снимка: atalayar.com

Такова е решението на Районния съд в Смолнински район на Санкт Петербург.

На 7 септември общинските съветници  на района гласуваха предложение до Държавната дума, с което поискаха руският президент да бъде обвинен за държавна измяна заради войната в Украйна. Документът беше изпратен до Държавната дума. По думите на един от гласувалите съветници, Никита Юферев, районният съд се е задйствал и вече има съдебно решение за разпускане на общинския съвет, съобщава The Insider.

В профила си в Twitter Юферев пише: „Общинският съвет на Смолнинское може да бъде разпуснат! Съдията от Смолнински районен съд А. Г. Бондар, се произнесе по дело на прокуратурата, решавайки, че нашият съвет е бездействащ. Сега губернаторът на Санкт Петербург ще реши дали да ни прати по дяволите или не. Ще обжалваме това решение”. 

Според съда, общинският съвет не е провеждал заседания - което съдията нарича "бездействие" и го приема като основание за разпускане. Впрочем, процесът срещу общинския съвет тече от 2021 г. 

„Две години успяхме да отбиваме тези съдебни атаки, но този път нещо се случи”,  пише Юферев, т.е., съдът е взел бързото решение, точно след искането на депутатите за отстраняването на Владимир Путин от президентския пост и обвиняването му в държавна измяна. Съдбата на общинския съвет ще се реши окончателно от губернатора Александър Беглов.

Общинските съветници от Смолнинское са посочили в призива си и правното основание за своето искане. Срещу петима от седемте гласували документа, са съставени протоколи за „дискредитиране на руската армия”.

След обръщението от Смолнинское с подобен призив излязоха общински съветници от московския район Ломоносовски, последвани от общо изявление, отново с искане за импийчмънт, на общински депутати от 17 района на Москва и Санкт Петербург. Не е известно срещу тях да са образувани дела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: