Отново Нобелова награда за журналисти след 86 години

Отново Нобелова награда за журналисти след 86 години Снимка: axios.com

Идния петък ще я поделят филипинската журналистка Мария Реса и главният редактор на руската „Новая газета” Дмитрий Муратов.

За да представи бъдещите лауреати на Нобеловата награда за мир, The Guardian първо припомня предшественика им от 1935 г. – германският писател, журналист и пацифист Карл фон Осиецки, който предвижда в публикациите си милитаризирането на Третия райх, разкривайки че Хитлер тайно превъоръжава Германия, в нарушение на Версайския договор от 1919 г. За цялостната му литературна и обществена работа фон Осиецки е удостоен с Нобелова награда за мир, която не успява да получи, защото е в затвора като противник на хитлеристкия режим. Умира през 1938 г., само на 48 години,

Близо век по-късно Мария Реса е изправена пред затвор във Филипините за „кибер-клевета“, лицензът на новинарския ѝ сайт Rappler е прекратен. Доскоро тя не беше сигурна, че ще успее да замине за Осло, за да получи наградата си, очаквайки да получи разрешение от правителството за това. 

През последните четири години Мария Реса се опитва да насочи общественото внимание в своята страна към факта, че демокрацията е в опасност и че това не е изолиран, а по-скоро глобален проблем. Журналистката не се поколеба да коментира положението, като направи аналог с историческата ситуация от 30-те години на миналия век. 

„Това е силен сигнал, че сме в подобен етап, т.е., на прага на фашизъм. Но този път е различно, случва се по-бързо и по-активно, заради технологиите. А човечеството извръща поглед от тази коварна манипулация”, написа Мария Реса.

За да поддържа живота на „Новая газета” – едно от последните независими издания в Русия, Дмитрий Муратов казва: „Опитвам се да водя диалог с всички, освен с канибалите“. Той също няма съмнение, че наградата му е знак за екзистенциалната заплаха пред свободната преса, внушаваща усещането, че светът, в който живеем, е „на ръба” да се обърне към тоталитаризма. Неговият девиз е: „Журналистите са отбранителната линия между диктатурата и войната".

Откакто Муратов управлява "Новая газета", в Русия са убити шестима журналисти, включително Анна Политковская, която беше застреляна в асансьора на жилищния си блок през 2006 г. 

„Ситуацията, за съжаление, е много мрачна. Върви сталинизация на страната. Отново тайните служби и тайната полиция вземат решенията, но никога не носят отговорност за последствията от тези решения”. казва Муратов, а на въпроса какво го плаши, отговаря: „Ужасяващо е, че страни, които живеят в демокрация от години, сега се обръщат към диктатура".

Мнозина очакваха Нобеловата награда да получи руският опозиционен лидер и журналист Алексей Навални, който в момента е в затвора. Но в крайна сметка Нобеловият медал отива при Муратов, а Навални беше един от първите, които го поздравиха.

The Guardian поставя и въпроса дали светът ще забележи това, което Кристоф Делоар, президент на „Репортери без граници”, нарича „момент на истината“. Той смята, че връчването на Нобеловата награда на Мария Реса и Дмитрий Муратов е ясен сигнал, че светът е в опасност.

 „Застрашени са системи, създадени да служат на демокрацията и правата на човека. Всеки може да го види и да почувства това извънредно положение – то кристализира в множество различни кризи”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: