Френският съд потвърди присъдата на Николà Саркози

Френският съд потвърди присъдата на Николà Саркози

Бившият президент на Франция днес загуби обжалването по дело за корупция и търговия с влияние

Парижкият апелативен съд не се отказа от присъдените му две години пробация и една година действителен затвор, но замени последното с домашен арест и носене на електронна гривна. Саркози заяви, че подготвя ново обжалване пред Върховния съд на Франция.

Откакто напусна поста си след своя президентски мандат от 2007 до 2012 г., Саркози се бори с множество правни проблеми, пише france24.com. Присъдата, потвърдена днес, е от март 2021 г., когато следствието разкри, че за да получат информация за водено срещу него съдебно разследване, Саркози и бившият му адвокат са сключили „корупционен пакт“ със съдия от Касационния съд.

За да осъди бившия френски президент, съдът използва подслушани телефонни разговори на Саркози по двете му официални телефонни линии, плюс трета, открита под чуждо име. Той оспори обвиненията, като на обжалването заяви, че "никога не е корумпирал никого". Съдът обаче потвърди допустимостта на телефонните разговори като доказателство и обжалването се провали. 

Случаят е само един от няколкото, които преследват човека, наречен "хипер-президент", още докато беше на този пост. През ноември му предстои още едно обжалване по т.нар. дело Bygmalion, по което на първа инстанция е осъден на една година затвор. Обвиненията този път включват двойно превишаване на законовия лимит за пищната му предизборна кампания през 2012 г. и използване на фалшиви сметки. Саркози отново отрича каквото и да е нарушение.

Междувременно френската прокуратура поиска и трети съдебен процес срещу него и още 12 души, с подозрението, че са искали милиони евро от режима на Муамар Кадафи за предизборната президентска кампания на „Саркὸ” през 2007. Все още не се знае дали това разследване ще доведе до съдебен процес. 

Въпреки правните си проблеми, Саркози все още се радва на значително влияние и популярност в десните политически среди на Франция, дори се смята, че често се чува с настоящия френски президент Еманюел Макрон

Никола Саркози е вторият осъден френски президент след предшественика си Жак Ширак, който през 2011 г. получи две години пробация, след като беше признат за виновен в злоупотреба с власт и незаконни печалби като кмет на Париж в периода 1990 -1995 г.

В България президентството на Саркози се свързва с успешната намеса на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози в освобождаването на осъдените в Либия български медици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: