Космическият телескоп „Джеймс Уеб” излетя за историческата си мисия

Космическият телескоп „Джеймс Уеб” излетя за историческата си мисия Снимка: dailysabah.com

Съоръжението на стойност $ 10 милиарда напусна днес Земята и се отправи към звездите.

Космическата система включва телескоп и обсерватория. Изстрелвнето се осъществи с ракета „Ариана” от космодрума Куру във Френска Гвиана, както беше планирано. Полетът до орбита продължи малко по-малко от половин час, след което наземна антена в Малинди, Кения, улови сигнала за успешно изпълнения първи етап от мисията. 

Телескопът-обсерватория „Джеймс Уеб” носи името на един от проектантите на мисията „Аполо” и кацането на Луната. Разработен е от космическите агенции на САЩ, Европа и Канада. Параметрите му надвишават 100 пъти тези, на телескопа "Хабъл", който "Уеб" ще замени.

„Издигайки се от тропическата гора в Гвиана до ръба на времето, „Джеймс Уеб” започва едно пътуване обратно към раждането на Вселената“, каза телевизионният коментатор на американската космическа агенция NASA Роб Навиас в момента, в който ракетата „Ариана” се откъсна от Земята.

Излитането беше очаквано с нетърпение, но и с доста безпокойство. Хиляди хора по целия свят са работили по проекта през последните 30 години и въпреки че „Ариана” е много надеждно космическо превозно средство, когато става дума за ракети, гаранции няма. 

Стартирането на "Уеб" (Webb) е само началото на сложна серия от дейности през следващите шест месеца. Телескопът се отправя към наблюдателна станция на около 1,5 милиона километра от Земята.

В хода на пътуването си до това място, Webb ще трябва да се разопакова от сгънатата конфигурация, при която стартира и да разпери златните си огледала - като пеперуда, излитаща от пашкула си.

Това няма да е лесно, призна администраторът на NASA Бил Нелсън: „Трябва да осъзнаем, че все още има безброй неща, които трябва да работят и трябва да работят перфектно. Но ние знаем, че голямата награда върви с голям риск. И трябва смелост, за да я постигнем”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: