Да изкачиш върховете в родината си на 82 години

Да изкачиш върховете в родината си на 82 години Снимка: thenorthernecho.co.uk

Направи го шотландецът Ник Гарднър, посветил се на тази мисия преди две години.

Вчера побелелият алпинист беше посрещнат с гайди и почетен шпалир колеги катерачи на връх Керн Горм, съобщава ВВС. Както каза дядото на четирима внуци, "тръгнах и го направих" - и с чаша просеко в едната ръка и чаша уиски в другата, добавя „Просто съм въодушевен. Чувствам се голям късметлия”.

Г-н Гарднър е взел решението си, когато останал сам, след като съпругата му заболяла от Алцхаймер и била настанена в дом за възрастни хора. 

Безстрашният пенсионер започва епичното си приключение из Шотландия, през юли 2020 г., три месеца след 80-ия му рожден ден, с цел да повиши информираността на сънародниците си за двете тежки заболявания на късната възраст - болестта на Алцхаймер и остеопорозата.

Същевременно на страницата си JustGiving той набира средства за благотворителните организации Alzheimer's Scotland и Royal Osteoporosis Society. Първоначалната му финансова цел от £ 10 000 отдавна е надмината и вече гони £ 60 000, а даренията продължават да прииждат.

Г-н Гарднър покори последния си 282-ри връх, заобиколен от семейството си и близо 150 приятели, алпинисти и верни фенове, последвали го по пътя му.

„Бях толкова безпомощен, когато Джанет влезе в дома и знаех,  че имам нужда от проект, който да ме поддържа. Успях и сега се чувствам невероятно, особено с всички тези хора около мен, които ме придружиха в това последно изкачване", казва г-н Гарднър, но веднага прави уговорката, че може би не със същата интензивност и не през всички сезони, както в мисията си, но ще продължи с алпинизма.

„Той е истинско вдъхновение, той ни накара да осъзнаем, че когато остареем, не трябва се отказваме от мечтите си, и че всъщност можем да се хвърлим в големи предизвикателства, да проправим нови пътеки", казва един от сподвижниците му от клуба на катерачите JMCS в Глазгоу.

Събраните от г-н Гарднър средства вече се насочват към изследвания върху двете заболявания, а постижението му е кандидат за Книгата на рекордите на Гинес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: