Последни дни на телескопа „Джеймс Уеб” на Земята

Последни дни на телескопа „Джеймс Уеб” на Земята Снимка: ESA

Американски и европейски официални лица потвърдиха 24 декември като дата за изстрелването на новото космическо съоръжение – телескопът James Webb (JWST).

В края на седмицата инженерите извършиха последните проверки, преди да затворят обсерваторията зад носовия конус на ракетата „Ариана”, съобщи ВВС. Всичко е готово за излитането от космодрума Куру във Френска Гвиана, следващия петък в 09:20 местно време (12:20 GMT).

Заедно с прилежащата обсерватория, космическият телескоп Webb се строи 30 години и струва $ 10 милиарда. Новата обсерватория е проектирана да вижда по-дълбоко във Вселената от предшественика си Хъбъл и в резултат на това да открива събития, настъпили по-назад във времето - преди повече от 13,5 милиарда години. Учените се надяват също, че използвайки по-модерните му възможности за изследване на атмосферите на далечни планети, може да се натъкнат на признаци на живот.

Американската космическа агенция NASA, която ръководи проекта JWST и нейният партньор Европейската космическа агенция (ESA), пуснаха в събота снимки, показващи момента на капсулирането на JWST със защитния панел.  Фотосите са последното, което ще видим от JWST и неговите златни огледала на Земята. Обсерваторията ще се издигне с „Ариана”, след което ще се отдели от ракетата. Инсталираните видеокамери ще покажат как Webb се отдалечава от нея по пътя към мисията си в Космоса. 

Томас Зурбухен, научен директор на NASA, казва, че съвместният американско-европейски екип, който работи по подготовката на Webb, ще продължи да наблюдава телескопа до момента на изстрелването. „Искаме да сме абсолютно уверени, че всичко работи както трябва”, заяви той. 

Снимка - ESA

Arianespace, френската компания, която управлява операциите в Куру, ще проведе преглед на готовността за стартиране във вторник. Ракетата разполага с половинчасов прозорец, в който да напусне Земята в петък. При лошо време или дребни технически проблеми, има възможности за изстрелване и на 25 и 26 декември. „Ариана” лети с гориво от кислород и водород, което се произвежда на място, с капацитет три зареждания на ракетата, обясни Даниел Нойеншвандер, директор на космическия транспорт в ESA.

На ракетата „Ариана” са осъществени редица модификации за предстоящия полет – напр. специални вентилационни отвори, които ще гарантират равномерната загуба на налягане по време на изкачването до орбита. Това ще гарантира, че в околната среда няма да настъпи рязка промяна, която би могла да повреди телескопа, след като се освободи от предпазния панел. 

Телескопът Webb ще бъде изведен до наблюдателна станция на около 1,5 милиона километра от Земята. Това пътуване трябва да продължи един месец, през което време телескопът ще разгърне основното си огледало с диаметър 6,5 м и щита си с размерите на тенис корт, предназначен да предпазва работата му от слънчевата светлина и топлина.

Целта на Webb е да разкрие най-ранните обекти, образувани след Големия взрив. Предполага се, че това са колосални звезди, групирани в първите галактики. Webb ще изследва и атмосферите на планети извън нашата Слънчева система - така наречените екзопланети, за да види дали те съдържат газове, които биха могли да намекнат за наличието на биологични образувания.

„Webb ще има възможност да изучава тези екзопланети и да отговори на основните въпроси, които и ние, астрономите, и обществото си задаваме - сами ли сме във Вселената? Земята уникална ли е? Има ли други планети, които могат да приютят живот? Това са много амбициозни въпроси, чиито отговори вълнуват всички ни“, каза Антонела Нота, учен от проекта JWST от ESA.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: