2021: година на катаклизми и борба срещу глобалното затопляне

2021: година  на катаклизми и борба  срещу глобалното затопляне Снимка: https://pixabay.com/

През цялата 2021 г. активисти измисляха и скандираха различни лозунги, които вече влязоха в историята на климатичните протести

Политиците по света също използват екологичен дискурс и понякога дори екологичният акционизъм не им е чужд.

Страховете на европейците

Обикновените европейци са загрижени за изменението на климата, тъй като те са все по-засегнати от последиците от глобалните катаклизми

Ед Хокинс, професор по климатология в Университета в Рединг, каза: „Стана ясно, че вече изпитваме последиците от изменението на климата в Европа и света, метеорологичните условия в нашия регион се променят радикално“.

Няколко седмици след опустошителните и смъртоносни наводнения в Белгия и Германия, водещи климатолози от Междуправителствената група по изменение на климата публикуваха доклад, според който цялата климатична система на Земята се променя, а метеорологичните условия ще стават все  по-екстремни.

"Наводнение на века"

През октомври Euronews посети Алтенар, една от най-тежко засегнатите германски общности. Бургомистърът Алтенара Корнелия Вайганд описа как населението е оцеляло след безпрецедентното наводнение: „Жителите се подготвиха за „потопа на века.“ Но нивото на водата достигна 10 метра, това никога не е било така в историята на града. Това е несравнимо дори с трагичните наводнения от 1910 и 1804 г. Това не се вписва в главата ми."

Аномална жега и гасене на горски пожари

Докато части от Европа страдаха от проливни дъждове и наводнения, други отчаяно се бореха с горските пожари.

Над 50 000 хектара изгоряха на гръцкия остров Евия.

Лятото на 2021 г. също беше белязано от необичайни горещини. Температурните антирекорди също бяха бяха надминати.

В района на град Сиракуза в югоизточната част на Сицилия синоптиците регистрираха температура от 48,8 градуса по Целзий.

Франческа де Донато, епидемиолог в Регионалната здравна служба в Лацио, Италия, обяснява: „Дори хората, които са изложени на риск, като възрастни хора или хора с хронични заболявания, не чувстват, че горещите вълни са заплаха за тях. Ето защо се увеличава толкова смъртността по време на топлинните вълни".

Компромиси в Глазгоу

През ноември световните лидери долетяха в  Глазгоу за 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Организаторите и присъстващите нарекоха COP-26 срещата на   "последния шанс" за овладяване на глобалното затопляне до един и половина градуса по Целзий над нивата от прединдустриалното време. Въпреки това много наблюдатели нарекоха срещата на върха като консенсус и провал и обвиниха политиците за слабостта им пред въглеродното лоби.

Срещата на върха в Глазгоу приключи на фона на гръмки изявления, но без никакви революционни резултати. Глобалното затопляне остава актуален проблем на нашето време. 

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: