Шокиращо разкритие за „руската връзка” на миналите президентски избори в САЩ

Шокиращо разкритие за „руската връзка” на миналите президентски избори в САЩ Снимка: salon.com

Оказва се, че „Заговорът с Русия” не обслужва Доналд Тръмп, а Хилари Клинтън.

Специалният прокурор Джон Дърам предизвика ударна вълна с неизвестни граници, внасяйки в четвъртък своя обвиителен акт срещу Игор Данченко - учен, роден в Русия, живеещ в САЩ, работил от 2005 до 2010 г. в Института „Брукингс” (Brookings Institution) със Строуб Талбот, бивш служител в Държавния департамент при Бил Клинтън. 

Именно Данченко е основният „руски източник” на бившия британски шпионин Кристофър Стийл, който състави фалшивото „руско досие“ на Доналд Тръмп, от името на „разследващата” компания Fusion GPS, чиято дейност дискретно е плащана от кампанията на Хилари Клинтън, съобщава breitbart.com.

„Досието“ е предадено на ФБР и медиите и служи като основние да се наблюдава помощникът на Тръмп, Картър Пейдж – стъпка, която позволи приятелски настроената към Хилари Клинтън администрация на Барак Обама, да наблюдава „отвътре” кампанията на Тръмп.

Обвинителният акт разкрива обаче далеч по-дълбоки води. Окзва се, че с Данченко е работил един от косултаннтите по комуникации в апарата на Хилари Клинтън, Чарлз Долан-младши. Именно той има руските контакти, които враговете на Тръмп търсеха напразно, в стремежа си да ги припишат на 45-тия президеннт.

Кариерата на Долан в голямата си част минава в контакти с евразийски клиенти, и по-специално с такива, фокусирани върху Русия, дори с глобалния PR на руското правителство и държавна енергийна компания“, се казва в обвинителния акт. Долан е имал връзки с „висшето ръководство на Руската федерация“, включително с прес-секретаря на руския президент Владимир Путин и други членове на екипа му. Бил е и в приятелски връзки с посланика на Русия в САЩ и негови служители.

Долан е присъствал на срещи в руското посолство във Вашингтон. Организирал е срещи в Москва, на които Данченко се е срещал с руски официални лица и „под-източници”, които са му давали информация, озовала се по-късно във фалшивото „руско досие” на Доналд Тръмп. 

Обвинителният акт засяга и пикантния епизод за Тръмп и развлеченията му с проститутки в московски хотел, Разнищвайки тези данни, обвиненнието разкрива, че историята е измислица и източникът ѝ – Данченко, сега е обвинен от ФБР в лъжа. Руската връзка на Долан и Данченко включва още присъствие на конференция в Москва през октомври 2016 г., когато двамата са имали срещи с „няколко руски държавни служители“, включително в Кремъл.

Контакти на Долан с представители на Русия поняко „случайно” се организират в „Тръмп Тауър”, но стигат много по-високо – до връзки с официални лица, близки до Владимир Путин, някои от които изясняват, че биха се радвали Хилари Клинтън да спечели. Това действителнно е „заговор с Русия” от най-висок порядък и същевременно - източник на дезинформация, злепоставяща Доналд Тръмп. И може би това е само върхът на айсберга.

От кампанията на Хилари Клинтън твърдят, че не са знаели за дейността на Долан. Толкова по-зле за тях, ако е вярно, но един важен „под-източник“ смята, че Долан е действал като съветник на Хилари Клинтън, надявйки се тя да спечели, а той да се настани в Държавния департамент. 

Противниците на Тръмп приветстваха шумно всяка „изтекла” информация за „заговора” му с Русия, крещейки, че „кръгът се затваря” и е много „по-лош от Уотъргейт”. Така е – наистина е по-лош от Уотъргейт, и кръгът наистина се затвори – но за Хилари Клинтън. Американската преса отново бушува – но този път приливната вълна се носи в обратната посока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: