Продължава затягането на антиковид мерките в Европа

Продължава затягането на антиковид мерките в Европа Снимка: theconversation.com

Според учените вероятността от ежегодна подсилваща доза ваксина за млади здрави хора е малка

За да сведе риска от зараза до минимум, Комисията по обществено здраве към Междутериториалния здравен съвет на Испания от вчера обсъжда нов проект за координирани действия. В новите указания вече не се говори за "много благоприятна епидемиологична ситуация", а за "забележимо намаляване на тежките и смъртни случаи" от делта-варианта. 

Предложените нови мерки включват като ключови елементи в превенцията носене на маски навсякъде на закрито, забрана да се пуши дори на терасите и физическа дистанция, като се забранява храненето на обществени места, ако няма условия, за да бъде спазена тази мярка. 

Отново се обръща внимание на редовното проветряване, особено в лошо вентилирани пространства. Препоръчва се настойчиво и „дистанционна работа” на всички нива. 

Определят се нови рискови граници за броя заразени и лекуващи се в интензивните отделения, както и нови, по-ниски капацитети на заетост в ресторанти, хотели, клубове, кина, театри и други помещения за обществени събирания. Въвежда се и съкратено работно време на заведенията при определени нива на опасност от разпространение на заразата.

Германия залага на научния подход, определено разочарована от ниския процент ваксинирани в страната в сравнение с другите западноевропейски държави. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан дори се изрази доста крайно, като каза, че „Вероятно до края на зимата почти всички в Германия ще бъдат ваксинирани, преболедували или починали“, и добави, че всеки, който не е получил ваксина, „вероятно“ ще бъде заразен през следващите месеци. Той призова милионите германци, които все още не са се ваксинирали, да го направят.

Междувременно, въпреки протестите,  Нидерландия и Австрия влязоха в локдаун, като Австрия обяви и задължителна антиковид ваксинация от 1.02.2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: