Протести съпровождат новата вълна на коронавируса в Европа

Протести съпровождат новата вълна на коронавируса в Европа Снимка: ctpost.com

Според данни на СЗО, Covid-19 отново е причина номер едно за смъртността в Стария континент

Пред ВВС регионалният директор на Световната здравна организция (СЗО) д-р Ханс Клуге предупреди, че ако не бъдат предприети спешни действия, до март може да има още половин милион смъртни случаи. Той вижда причината за разко повишаващия се процент случаи в зимния сезон, недостатъчното ниво на ваксиниране и по-заразния вариант Delta. 

Д-р Клуге подчерта, че „знаем какво трябва да се направи“ - и най-малкото, което може да помогне, е засиленото носене на маски. Според него задължителната ваксинация трябва да се разглеждат като "крайна мярка", но смята, че би било "много навременно да се проведе правен и социален дебат" по въпроса. „Това не е ограничаване на свободите, а по-скоро инструмент за запазване на индивидуалната свобода“, смята д-р Клуге.

В Австрия скокът на заразени е най-висок. На този фон, няколко десетки хиляди виенчани излязоха вчера следобед по улиците на австрийската столица, за да протестират срещу новите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Те се обявиха срещу задължителните ваксинации, които Австрия се кани да започне от февруари 2022 г., както и срещу националния локдаун от понеделник - първоначално за 10 дни, след което ситуацията "ще се преосмисли". Протестиращите поискаха по-голяма свобода, въпреки че много от тях бяха без маски, което е нарушение на ограниченията за свикване на демонстрации.

Около 1300 офицери охраняваха демонстрантите. „Нямаше инциденти, които си струва да споменем“, каза говорител на полицията, но определи ситуацията като „динамична“, след присъединяването на още хора привечер. 

Протести, предвождани предимно от крайнодясната Партия на свободата, имаше и в други райони на Австрия. Лидерът на крайната десница Хърбърт Кикъл, който в момента е болен от Covid-19, оповести, че коронавирусът може да се лекува с обезпаразитяване на животните, ибупрофен и витамин С и насърчи организирането на демонстрации „в защита на свободата, за да се предотврати изпадането на страната в диктатура".

Австрийският канцлер Александър Шаленберг заяви по обществената телевизия ORF: „Съжалявам, че предприемаме тази драстична стъпка с локдауна, макар и твърде късно, но ситуацията просто не може да продължава така“.

По информация на Министерството на здравеопазването вчера Австрия е регистрирала 15 297 нови заразени - малко под максималните 15 809, от петък, но все пак средно над 1000 случая на 100 000 жители. Ваксинациите в Австрия са на едно от най-ниските нива в Западна Европа – около 66% от населението е напълно ваксинирано. Болниците в тежко засегнатите райони предупредиха, че интензивните им отделения достигат капацитета си. През последните седмици средната дневна смъртност се е утроила. 

Чехия и Словакия също обмислят въвеждането на нови рестриктивнин мерки, заради повишения процент заразени. Демонстрации имаше и в други европейски страни, в това число Швейцария, Хърватия и Италия, както и във френската отвъдморска територия Гуаделупа. Продължават и протестите в Ротердам, при които полицията рани с огнестрелно оръжие двама души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: