Кремиковският манастир ще се превърне в духовен център на Софийска област

Кремиковският манастир ще се превърне в духовен център на Софийска област Снимка: МРРБ

Игуменът на Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ - свещеноиконом Серафим запозна министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова с напредъка в работата за превръщането на обителта в духовен център на Софийска област.

Проектът предвижда разширяване на настоящите функции на един от най-старите храмове по нашите земи и включва строително-монтажни и консервационни дейности на обща стойност близо 10 млн. лв. От тях близо 8 млн. лв. се финансират чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, ъобщиха от пресцентъра на МРРБ. Близо 2 млн. лв. са нисколихвено кредитиране от Фонда за устойчиво градско развитие, който оперира в София.

Чрез предоставеното финансиране по проекта се цели създаването на цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовни ценности с природните забележителности. Очаква се да се повиши привлекателността на Кремиковския манастир, като ще бъдат създадени материални условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област. Това ще съдейства за популяризирането не само на този, но и на другите манастири от т. нар. Софийска Света гора, за повишаване на духовната култура и за развитие на религиозния и културно-познавателен туризъм.

Предвижда се да бъде изградено Северно манастирско крило, в което ще бъдат обособени информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция, магерница, докси, параклис и камбанария. Ще се изградят манастирски работилници, в които ще се демонстрира упражняването на занаяти, с които светата обител се издържа. В средновековната манастирска църква „Свети Георги“ ще бъдат реставрирани стенописите, които са едни от най-старите в Европа, и ще се ремонтират покривът и дренажът. Археологически структури, които се намират северно от нея, ще бъдат консервирани и социализирани. Достъп до храма, музея и археологическите разкопки ще имат и хора с увреждания.

Децата и младежите ще получат по-добра възможност да се запознаят с християнската вяра чрез провеждането на безплатни летни лагери за деца и младежи, провеждане на беседи по вероучение, музика, изкуство. Разширените функции на манастира ще дадат възможност на хора в тежко емоционално и психическо състояние да намерят помощ и утеха, като получат право на безплатен престой и храна в манастира. 

Активно се работи за финализиране на археологическите проучвания, така че да може да предвидените строително-монтажни работи да се реализират максимално бързо. Разрешението за строеж за изпълнението им е издадено през месец октомври, а стартът им бе поставен на 14-ти ноември т. г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: