Стартират процедури по ОВОС и проектиране на тунел под прохода Петрохан

Стартират процедури по ОВОС и проектиране на тунел под прохода Петрохан

Стартират процедури по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и проектиране на тунел под Петрохан. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ тази вечер министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Според него този проект е изключително важен, но е сериозно забавен. „Той трябваше да се проектира още в началото на 90-те години и да се направи досега, защото ще скъси връзката Видин-София със 70 км“, коментира той.

Министърът също така обясни, че строящата се магистрала от Видин до Ботевград прави разстоянието по-дълго, а освен това ще се влива в АМ „Хемус“ и ще доведе до увеличение на трафика. „Нямам представа, защо е направено така. Моето лично мнение е, че магистралата е правена като най-къса връзка към друга магистрала, без да е търсена най-късата връзка изобщо към София и оста Видин-Кулата.“ 

Министър Шишков каза още, че като цяло трябва много бързо да започнат да се проектират всички връзки по оста север – юг.  По думите му трябва много спешно и бързо да се проектира и построи направлението Русе-Маказа. Министърът отбеляза още, че има сключени договори за изпълнение на първите два лота, като срокът за завършването им е 2028 г. Всички останали участъци ще са след тази година. Т.е. колкото повече се бавим с проектите, толкова повече срокът за откриване се мести напред. Затова той апелира всички магистрали по най-бързия начин да бъдат проектирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: