Американски вестник нае на работа невронна мрежа вместо журналист

Американски вестник нае на работа невронна мрежа вместо журналист Снимка: https://pixabay.com/

Редакцията на американското издание Miami Herald замени напуснал журналист с невронна мрежа

Специализация на "кореспондента" - статии за пазара на недвижими имоти

Редакцията на  американския вестник Miami Herald нае невронна мрежа, която да замени напуснал по-рано журналист.  Miami Herald Bot се занимава с писане на текстове за недвижими имоти.

Статиите, написани от невронната мрежа, са придружени от специална бележка, обясняваща, че материалът е направен от алгоритъм, „който анализира структурирана информация за пазара на недвижими имоти и я прилага към шаблони, създадени от журналисти от новинарския отдел“.

На 15 октомври ботът публикува първата си бележка: „Къща в Северен Маями Бийч, Флорида, се продава за 2,4 милиона долара“. Само в първия ден от операцията Miami Herald Bot написа четири бележки.

От „наемането на работа“ алгоритъмът е написал повече от 50 материала. Обикновено те се състоят от два параграфа и следват модел, който включва адреса на имота, датата на публикуване на обявата, цената на квадратен метър и броя на баните и спалните.
Отбелязва се, че любимите думи на бота са „доставено“ и „просторен“. Освен това алгоритъмът често добавя думата „Флорида“ към заглавието на статия.

Какво означава това

В ерата на активно развитие на изкуствения интелект на пазара на труда има бум на невронните мрежи – те вече са обучени да вземат решения за заеми, да карат коли, да наемат служители, да диагностицират заболявания и много други.

Що се отнася до журналистиката, интелигентните алгоритми вече се използват в редица издания – например Bloomberg използва бота Cyborg, който помага на репортерите да пишат статии за приходите на компаниите, а Forbes тества невронната мрежа Bertie, която подготвя чернови и шаблони за статии за кореспонденти.

Въпреки че напоследък все повече издания се обръщат към „умни системи“, журналистите не трябва да се страхуват, че роботите ще отнемат работата им – напротив, автоматизацията ще ги отърве от монотонната рутинна рутина и ще им освободи време и пространство за творчество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: