Климатичната среща приключва без да внуши сериозни надежди

Климатичната среща приключва без да внуши сериозни надежди Снимка: aa.com.tr

Срещата на върха за климата в Глазгоу навлиза в последния си ден, а опасенията, че няма да се предприемат реални мерки за ограничиване на глобалното затопляне до 1,5°C, стават все по-реални.

Последните прогнози в настоящите условия са за покачване на глобалните температури с 2,7°C. Учените казват, че ограничаването им до 1,5°С ще помогне на човечеството да избегне най-лошите въздействия на климата. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направо заяви пред агенция АР, че това е цел за "поддържане на живота". Същевременно Гутериш изрази разочарованието си, че COP26 вероятно няма да види реални правителствени ангажименти за достатъчното намаляване на въглеродните емисии. Той предупреди, че обещанията в тази посока са безсмислени, докато правителствата продължават да инвестират в изкопаеми горива, но все пак каза, че надеждата остава "до последния момент".

Президентът на COP26 Алок Шарма също предупреди, че краят на срещата приближава и времето за сключване на такова споразумение изтича. Той призова преговарящите да намерят решения на трудните въпроси преди официалното закриване на форума днес в 18:00 GMT.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и ръководител на група висши политически лидери, ангажирани с въпросите за климата, обвини някои от големите световни икономики с най-много въглеродни емисии, че саботират всякакви опити за осигуряване на по-амбициозен план за действие на COP26. Тя каза пред АР, че Русия и Саудитска Арабия "отблъскват силно", всяка възможност в окончателното споразумение от Глазгоу дори да се спомене за постепенно премахване на въглищата или за намаляване на държавните субсидии за изкопаеми горива.

В четвъртък малка група държави обявиха съюз за постепенно прекратяване на производството на нефт и газ. Воден от Дания и Коста Рика, т.нар. Beyond Oil and Gas Alliance включва още Франция, Уелс и Ирландия, но не и Обединеното кралство.

Активисти и политици предпазливо приветстваха вчера изненадваща декларация от САЩ и Китай, че ще се опитат да запазят затоплянето в рамките до 1,5°С, но настояха и двете страни да обявят конкретни действия.

Междувременно на пресконференция представители на Гана, Етиопия, Бангладеш и Тувалу изразиха убеждението си, че САЩ блокират напредъка на COP26 и същевременно отхвърлят опасенията на най-бедните и най-уязвимите нации относно финансирането на борбата с климатичните промени.

Не секват и демонстрациите на активисти, дори вчера заседаващите стигнаха до залите през „жив коридор” от младежи, настояващи за радикални конкретни действия в борбата с климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: