Изборите в Испания: избраха ли испанците или не?

Изборите в Испания: избраха ли испанците или не? Снимка: arabnews.com

Лидерът на испанската опозиционна консервативна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо спечели предсрочните избори, но не постигна необходимото парламентарно мнозинство

Дори с подкрепата на крайнодясната партия Vox (33 места в новия парламент), неговата Народна партия (PP) със 136-те си депутатa би имала със седем депутататски места по-малко, отбелязва ВВС. Фейхо обаче смята за свой дълг да състави правителство. „Испанците знаят, че от втората сила се превърнахме в партията с най-много гласове. Надявам се с това да не започне период на несигурност в Испания“, каза той.

От своя страна, социалистите на сегашния премиер Педро Санчес биха могли да съставят правителство, но при още по-сериозни компромиси от досегашната управляваща коалиция, включително отстъпки пред крайнолевите му съюзници от партия Sumar и дори пред каталунските сепаратисти Junts, които обаче не дават сигнали, че ще го подкрепят. Въпреки това, Санчес обяви: „Реакционният блок се провали“.

Така че и опозиция, и управляващи претендират за изборен успех, но според анализатори, неубедителният резултат евентуално ще доведе до нови предсрочни избори към края на годината. Ето защо социалистите на Педро Санчес и неговите крайнолеви съюзници са доволни от вота. 

Въпреки че в изборния ден температурите в някои части на Испания стигнаха до 40°C, избирателната активност надхвърли 70%, тъй като испанците са наясно със значението на тези избори и се откъснаха от почивката си, за да гласуват по бански и с плажно облекло, а повече от 2.5 милиона изпратиха волята си по пощата.

„No pasarán“, скандираха привърженици на социалистите, възраждайки антифашисткия лозунг от испанската гражданска война, този път срещу Vox. Както в цяла Европа, така и в Испания, парламентарното представителство на крайнодесни политически формации е смущаващ фактор. Също като колегите си в другите европейски страни, Vox са яростни противници на мигрантите, споделят антифеминистки възгледи и се кълнат в защитата на испанските „традиционни ценности”. 

В крайна сметка, пъстрата картина в новия испански парламент може би е поредно потвърждение на максимата "Да не вземеш решение също е решение"...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: