Руски олигарх загуби апартамент в Лондон заради неплатена ипотека

Руски олигарх загуби апартамент в Лондон заради неплатена ипотека Снимка: newsfounded.com

За разлика от твърдата патриотична линия в политиката на Кремъл, близките съмишленици на Путин и семействата им живеят в разкош на запад,

Изглежда обаче, че санкциите срещу приближените му вече дават резултат, след като бившата съпруга на 69-годишният барон на газопроводите Аркадий Ротенберг се лиши от апартамента си в Лондон на стойност £ 8,7 милиона заради неплатени вноски по ипотека, съобщи The Telegraph.

Аркадий Ротенберг е един от най-богатите хора в света, с богатство от $ 2.5 милиарда, според оценката на Forbes за 2017 г. Двамата с брат му Борис притежават най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия. Приятел на Путин от детинство и бивш негов партньор по джудо, Ротенберг е обект на финансови санкции в Обединеното кралство от 2020 г., с определението, че „се е облагодетелствал финансово от руски лица, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Източна Украйна“. 

След инвазията на Русия в Украйна, и други членове на семейството на Ротенберт са санкционирани. Сега съдът разпореди луксозният апартамент с гледка към Бъкингамския дворец и кралския парк, спечелен след развода от бившата му съпруга, да бъде иззет, тъй като "не са извършени никакви плащания" към заема от £1,6 милиона, с който е доплатена покупката на имота.

Отнетият апартамент не е единственият спорен имот на Ротенберг в Обединеното кралство. След дълъг съдебен спор, бившата му съпруга Наталия Ротенберг спечели имение от 9 000 кв. метра, но миналата година Апелативният съд отмени заповедта, тъй като де факто имотът не е собственост на Аркадий Ротенберг, а на офшорна компания. Случаят очаква поредно изслушване, за да се уточни собствеността на имението. 

Макар че не се е погрижила за ипотеката на апартамента до Бъкингам, междувременно бившата г-жа Ротенберг е закупила друг луксозен имот на свое име в Kings Gate Walk, Уестминстър. Бившата балетна педагожка от Русия развива моден бизнес в Обединеното кралство.

Адвокатите на ипотечния кредитор казват, че не е ясно дали санкциите са причина за неизплащането на заема, но фактът е, че приближените на руския президент, включително множесто депутати от партията му и семействата им, живеят в свят, непостижим дори за представите на обикновените руснаци. 

Твърди се, че острата реакция на бившия руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за държавна безопасност, Дмитрий Медведев срещу омразните му „изроди, които искат да унишожат Русия”, е предизвикана от решението на САЩ да лиши сина му от американска виза и да го накара да напусне Съединени щати. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: