Съкрушителна изборна победа на Националния съюз на Монако

Съкрушителна изборна победа на Националния съюз на Монако Снимка: monaco-tribune.com

Избирателите в града-държава отредиха всички 24 места в Националния съвет за кандидатите от листата, водена от Бриджит Боконе-Пажес.

Националния съюз на Монако (UNM) спечели 89.63% от гласовете, срещу 10.37% за листата на „Нови идеи за Монако” (NIM). С този резултат, досегашната председателка на Националния съвет на Монако и първа жена на този пост, 63-годишната бивша учителка Бриджит Боконе-Пажес, в известна степен остава във властта, като лидер на партията победител. 

Политически анализатори обаче отчитат, че сливането на партиите, които през 2018 г. формираха UNM, е довело до известна въздържаност у гласоподавателите. В сравнение с 2018 г. избирателната активност падна от 70.35% до сегашните 57,26%, като от регистрираните 7 594 избиратели гласуваха 4 348, т.е., със 749 по-малко от вота преди пет години. 

В сравнение с „Новите идеи за Монако”, победилият Национален съюз изглежда по-традиционната партия, а както показват изборните резултати, такава е и нагласата на гражданите на Монако, които ценят равнището си на живот. 

Наред с един от най-високите БВП в световен план, в малката, но богата държава екологията е държавна политика със стара традиция. През 1906 г. принц Албер I създава Океанографския институт, със задачата хората да „познават, обичат и защитават океаните“

Сто години по-късно, настоящият монарх принц Албер II също се ангажира с опазването на природата, като през април 2006 г. оглави експедиция до Северния полюс, а два месеца по-късно създаде фондация "Принц Албер II от Монако" с четири приоритета: изменението на климата, възобновяеми енергийни източници, биоразнообразие и проблеми, свързани с водата. 

Коронованият държавен глава постави и задачата до края на 2030 г. княжеството да намали въглеродните си емисии с 55%, за да ги сведе до нула до 2050 г. Целта е амбициозна и изисква ангажираността на цялото население (38 957 души) в тази територия от едва 2.02 km². 

Плановете на княжеството, респ. на новия Национален съвет, както и на Европейската комисия, са през тази година Монако да постигне споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Основната цел е по-голяма привлекателност за инвеститори, достъп до европейския пазар и гарантирана законова защита при търговските отношения в рамките на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: