Сръбската опозиция не признава изборната победа на управляващата партия

Сръбската опозиция не признава изборната победа на управляващата партия Снимка: N1

Хиляди сърби излязоха на нощна демонстрация в Белград, с настояване за отмяна на „откраднатите” избори

Предсрочните парламентарни избори в Сърбия съвпаднаха с изборите за местна власт в Белград и Войводина, донасяйки победа на Сръбската прогресивна партия. Снощи обаче хиляди демонстранти от либералното сдружение „Сърбия срещу насилието” обградиха сградата на Републиканската изборна комисия (РИК), а двама от лидерите ѝ поискаха отмяна на изборите и започнаха гладна стачка в сградата на РИК, съобщава новинарския сайт N1. 

Според Йован Раич, член на РИК, с действията си управляващата Сръбска прогресивна партия е нарушила легитимността на изборния процес. Той обвини съпартийците на президента Александър Вучич, че са организирали „изборна въртележка”, превозвайки с автобуси групи избиратели до избирателните секции, оставяйки ги там „под охрана”. Раич заяви, че ще поиска от РИК касиране на изборите и ги нарече „имитация”. 

Кандидатът за кмет на Белград от коалицията "Сърбия срещу насилието" Владимир Обрадович също заяви: „Не можем да приемем резултатите от изборите в Белград, всички станахте свидетели на множество нарушения“. Той обяви, че членовете на коалицията ще представят доказателства за това на РИК и ще изчакат изборите да бъдат касирани.

Опозицията обвинява партията на Вучич в нарушения при обработката на гласовете, "подкупване на избиратели, задушаване на свободата на медиите, насилие срещу опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност".

Особено негодувание обаче предизвиква твърдението, че от Босна и Херцеговина са доведени около 40 000 души, на които спешно са били издадени "подходящи" лични документи, за да могат да гласуват в Белград, тъй като изборните резултати в столицата се смятат за определящи за президентските избори.

Въпреки че президентът Вучич обяви тотална победа, именно в Белград неговата Сръбска прогресивна партия води, но не постигна мнозинство, печелейки 38% от гласовете, което ѝ гарантира 48 места в столичния градски съвет, докато „Сърбия срещу насилието”, за която гласуваха 35% от гласоподавателите в Белград, ще има 43 представители.в управлението на столицата. 

На предсрочните парламентарни, в които 18 партии и коалиции се състезаваха за подкрепата на 6.5 гласоподаватели, управляващите водят с убедителните 46.5% от гласовете, следвани от „Сърбия срещу насилието” с 23.7%. 

Президентът на Сърбия отрича всички обвинения в изборни манипулации, съобщи британският Telegraph, посочвайки, че Александър Вучич вече получава поздравления от съмишлениците си по света, включително говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и унгарският премиер Виктор Орбан. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: