Изборни нарушения в Русия

Изборни нарушения в Русия Снимка: mskgazeta.ru

Независимите наблюдатели очакваха манипулации, но едва ли са смятали, че нарушения на изборния кодекс ще извършат комисиите, чиято задача е да следят за спазването му.

Позовавайки се на движението "Голос", което наблюдава изборите в 19 региона, The Insider съобщава, че в Рязан самият Обществен център за наблюдение на изборите е предложил да се наруши тайната на вота.

Алармирани от „анонимен телеграм канал”, наблюдатели от Обществения център инструктирали една секционна избирателна комисия, в разгара на неделния изборен ден да наруши целостта на изборните урни, за да издири и отстрани „повредена” бюлетина с изписан антивоенен лозунг. На комисията е наредено да се свърже със „съответните органи”, за да се открие „неправилния” гласоподавател и той или тя съответно да понесат отговорността си за „дискредитиране на руските въоръжени сили”.

Според наблюдателите от „Голос”, „повредени” бюлетини с антивоенни лозунги, както и с лозунги срещу Владимир Путин са констатирани и в други избирателни секции. 

Преди изборите украински политик призова „всички руснаци, които искат тази престъпна война да приключи по-бързо, да напишат в бюлетините си „НЕ НА ВОЙНАТА!“. Така изразявайки своя мълчалив протест срещу убийствата и режима на Путин, ще дадете вашия малък, но смел принос за спирането на касапницата”.

Председателят на ЦИК на Руската федерация Ела Памфилова каза вчера, че "от гледна точка на нарушения" изборите са били "скучни", цитира думите ѝ „Интерфакс”. Сред тези „скучни” нарушения  според ЦИК, са множество кибератаки срещу системата за дистанционно електронно гласуване. Руското вътрешно министерство също не е разкрило нарушения, които да повлияят на изборните резултати. Образувани са осем наказателни дела. 

От "Голос" съобщават, че по време на изборите кандидати и избиратели са били подложени на психологически натиск. Независимите наблюдатели са били отстранявани от секциите и заплашвани с полиция и арест. В Москва няколко наблюдатели и кандидати са били бити. Според друга наблюдателска организация, OVD-Info, до 15:00 часа на 11 септември във връзка с изборите са задържани 19 души, в т.ч. 9 кандидати и 5 наблюдатели.

Някои гласоподаватели, включително лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов, не са успели да гласуват, защото не са фигурирали в избирателните списъци и според секционните комисии са гласували по електронен път. В Москва са открити бюлетини с маркирани имена на кандидати от управляващата партия  "Единна Русия", а в Саратов – нестандартна урна с достатъчно голям отвор, за да даде достъп до бюлетините. 

ЦИК на Руската федерация препоръчва да не се правят обобщения за изборните резултати до 14 септември, но оповести, че във всички региони, където избираха губернатори, по първоначални данни водят досегашните, заемали този пост. Цитирайки проучване на „Голос”, ВВС отбеляза: „Властта се състезава с нищото”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: