Джеф Безос сподели кой е главния признак за висок интелект

Джеф Безос сподели кой е главния признак за висок интелект Снимка: cluber.com.ua

На този признак основателят на една от най-успешните компании в днешно време обръща особено внимание, когато иска да намери наистина умен човек.

Основателят на Amazon Джеф Безос е начело на една от най-успешните компании на днешния ден, да не говорим за сумата на състоянието му, оценено на около 150 милиарда долара.

Никой няма да спори с факта, че този човек е наистина умен. Също така е очевидно, че той притежава таланта да се обкръжава с интелигентнии и умни  хора, които му помагат да въплъщава идеите си в живота.

Но как успява да открие такива хора?

Повечето от нас смятат за умни онези хора, които имат правилни познания за света; които могат да откриват правилните отговори, когато са изправени пред трудна житейска ситуация; хора, които умеят да прогнозират.

Стратегията на Безос се състои в това, че той на първо място отдава предпочитания не на хората, които никога не грешат, а на тези, които могат да признаят, че не са прави и да променят мнението си.

Една от служителките на Amazon, Фрида, казва: "Безос забелязва, че най-умните хора непрекъснато преразглеждат решението си за проблем, който, както те считат, вече е решен от тях. Те са отворени за нови гледни точки, нова информация, нови идеи, противоречия и предизвикателства пред собствения си начин на мислене.Тази постоянна готовност за приемане на нова информация върви ръка за ръка с готовността да признаете, че предишният ви начин на мислене е бил погрешен. С други думи, за да бъдеш супер умен човек, трябва да притежаваш гъвкавост на ума. Безос насърчава способността утре да намерите идея, която напълно ще противоречи на днешната ви мисъл."

Представителите на съвременната наука са съгласни с това. Например, психолозите наричат такава гъвкавост на ума интелектуално смирение.

Изследванията показват, че хората, които умеят да признаят грешките си, вземат по-успешни решения.

Те разбират, че допуснатата грешка е знак не за глупост, а за любопитство, за откритост към нови знания и в крайна сметка - за ум.

Опитът на футуристите също потвърждава това. Според професор Боб Сътън от Станфордския университет, високо интелектуалните хора притежават "убедителни, но нестабилни мнения".

Футуристите обясняват това с факта, че нестабилните (и затова често менящи се) мнения са много важни, защото те свидетелстват за това, че "не сте прекалено привързани към това, в което вярвате, което повишава вашата способност да "виждате" и "чувате" доказателства, които противоречат на вашите".

Така че, следващия път, когато се опитате да определите дали човекът пред вас наистина има суперум или просто блъфира, не го питайте колко често се е оказвал прав. Вместо това, попитайте го кога за последен път е сгрешил. Човекът, който изпитва затруднения да отговори на този въпрос, вероятно не е толкова умен, колкото иска да изглежда.

По материали на Сluber

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: