Джеф Безос обеща $ 2 милиарда за възстановяване на природата

Джеф Безос обеща $ 2 милиарда за възстановяване на природата Снимка: theghanareport.com

Основателят на Amazon заяви, че неговият фонд Bezos Earth ще похарчи тази сума, за да върне красотата на земния пейзаж и за трансформиране на хранителните системи.

Безос направи изявлението си на конференцията за климата COP26 в Глазгоу и каза, че е осъзнал колко е крехка земната природа, гледайки планетата от космоса. 

В Глазгоу основателят на най-голямата в света платформа за онлайн търговия на дребно описа преживяванията си от пътуването с ракетния му кораб New Shepard през юли, когато е прозрял уязвимостта на Земята.

„Бяха ми казвали, че да видя Земят от Космоса ще промени гледнат ми точка, но не бях подготвен да видя колко е вярно това. Поглеждайки към Земята отгоре, атмосферата изглежда толкова тънка, светът толкова далечен и толкова крехък. Сега, в тази критична година и с това, което всички знаем, ние сме в решаващото десетилетие, когато всички заедно трябва да защитим нашия свят", каза Безос.

Космическите експерименти на милиардерите, включително и Джеф Безос, бяха критикувани, че харчат пари за пътувания в космоса, вместо за решаване на проблеми на Земята, а Amazon беше критикуван и от свои служители по повод неекологични практики в компанията, припомня ВВС.

Фондът Bezos Earth планира да похарчи общо $10 милиарда за борбата с климатичните промени, а през септември обеща $ 1 милиард за опазване на природата и коренните националности и култури. Обявявайки вчера следващото обещание от $ 2 милиарда, г-н Безос каза, че две трети от производителната земя в Африка е деградирала, но вярва, че това е обратимо. 

„Възстановяването може да подобри плодородието на почвата, да повиши добивите и да подобри продоволствената сигурност, да направи водата по-безопасна, да създаде работни места и да стимулира икономическия растеж, като същевременно ограничи въглеродните емисии“, каза той на COP26.

Освен Джеф Безос, Ричард Брансън и Илон Мъск също изграждат космически бизнес, но за момента не вземат отношение към проблемите с опазването на природата и изменението на климата. Миналия месец принц Уилям предложи на бизнесмените да се съсредоточат върху спасяването на Земята, а не да се занимават с космически туризъм.

Миналата година служителите на Amazon призоваха онлайн гиганта за търговия на дребно да постигне нулеви емисии до 2030 г., да ограничи работата си с компании за изкопаеми горива и да спре финансирането за политици и лобисти, които отричат ​ изменението на климата.

През април тази година служители на Amazon в САЩ установиха, че протестът не е минал безнаказано – двама от участниците в групата на активистите са били уволнени незаконно. Явно филантропията на г-н Безос върви с някои уговорки, но трябва да се признае, че екологичните му планове бележат напредък 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: