Битовите проблеми, които преследват космонавтите в орбита

Битовите проблеми, които преследват космонавтите в орбита Снимка: sciencealert.com

След почти 200 дни на Международната космическа станция (МКС), четирима космонавти се завръщат на земята с капсулата SpaceX Dragon, съобразявайки се с едно неудобство – съоръжението не предлага тоалетна.

Двете нули в капсулата на Илон Мъск показват сериозен недостатък за втори път след първия частен космически полет с любители-астронавти – просто след ползване, тоалетната „пропуска” - факт, който стана повод за злъчни шеги от страна на Джеф Безос и освен това принуди завръщащите се астронавти да използват памперси по време на близо осемчасовия обратен полет към Земята.

„Космическият полет е пълен с много малки предизвикателства. Това е просто още едно, което ще разрешим в нашата мисия. Така че не сме особео притеснени“ каза астронавтът на NASA Меган Макартър по време на пресконференция от орбита, както съобщава AP.

Според NASA, космическата капсула се е спуснала в Мексиканския залив снощи, около 22:30 часа местно време, 3:30 по Гринуич, с четирима астронавти на борда – Меган Макартър и Шейн Кимброу от NASA, Акихико Хошиде от японската JAXA и французинът Томас Пескет от ESA, които са на МКС от края на април. На станцията остават един американски и двама руски астронавти.

Тоалетните на космическите станции или кораби са сериозна конструктивна трудност. Снабдени са, разбира се, с преграда, осигуряваща неприкосновено лично пространство, но изискват и ред технически подробности, вкл. приспособления за засмукване и събиране на отпадъците. Известното неудобство при манипулациите се компенсира от гледка към космоса.

Течащата тоалетна, която екипът трябваше да почисти на ръка преди няколко седмици, не беше единственото предизвикателство за тази смяна на екипажа.

Първо имаше лошо време, което отложи на няколко пъти завръщането и второ, неразкрит „малък медицински проблем“ с един от следващите членове на екипажа отмести напред датата за изстрелване на новата смяна астронавти за МКС. Това означава, че „предаването на вахтата” ще стане дистанционно.

„Това са просто дребни неща, които показваме на колегите си, когато се сменяме - ядене, ползване на тоалетна, спане, както и някои малки удоволствия, с които бихме запознали следващия екипаж, ако се бяхме срещнали на МКС. Но разбира се, Марк Ванде Хай, който остава тук, ще го направи”, каза Шейн Кимброу пред репортери.

Астронавтите се завръщат на земята с товар от 240 килограма - хардуер и други прибори от проведените научни експерименти, включително част от реколтата люти чушки, която екипът прибра миналата седмица. 

Наистина бяха пикантни, дори леко обезпокоиха някои от колегите”, казва Меган Макартър, която проведе земеделския експеримент. Но астронавтите са заложили на разумна „люта” доза, която определено да не ги безпокои по време на обратния полет към земята, лишен от удобствата на тоалетна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: