Нова книга на Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликти

Нова книга на Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликти

Шансовете да се задържим на дадена работа ще се подобрят значително, ако истински обичаме онова, с което се занимаваме.

Експертът в областта на човешките отношения Дейл Карнеги предлага рационален подход към разрешаване на конфликтите, с които ни сблъсква животът. Книгата „Как да решаваме конфликтите в живота си”, в превод на Надя Баева, която ни предлага издателство „Колибри", разглежда причините за конфликти и дава насоки как да се справим с тях. Тя предоставя ефикасни техники за преговаряне и възможност да достигнем до удовлетворяващ компромис, включително печеливша за двете страни ситуация.

Живеем в свят, изпълнен със стълкновения. Невинаги нещата вървят както искаме. Това важи с особена сила за службата ни. На работното ни място възникват конфликти между нас и колеги, началници, клиенти, доставчици и други в работната ни среда. В личния си живот се озоваваме в ситуация на сблъсък с хора от общността ни – членове на обществени организации, към които принадлежим, политически противници – и с близките ни в семейството. Дори да не сме пряко замесени в конфликта, той ни се отразява неблагоприятно и понякога се налага да се намесим в разрешаването му.

Като зрели възрастни хора трябва да можем да посрещаме и доброто, и лошото в кариерата си. Шансовете да се задържим на дадена работа ще се подобрят значително, ако истински обичаме онова, с което се занимаваме, и предприемем стъпки да изпъкнем като ценни служители. Не бива да забравяме, че разногласията са неизбежни. Не можем да контролираме как нашите шефове ни критикуват, но можем да контролираме реакцията си на критиката им. Длъжни сме да погледнем на нея като на поучително, а не унизително изживяване. Впрочем хората със силен характер намират особена привлекателност в трудностите, защото само на техния фон могат да развият пълния си потенциал.

Кой е Дейл Карнеги?

Наричат го „Продавач на щастие" и „Учител на човечеството". Дейл Бракенридж Карнеги е роден в много бедно фермерско семейство през далечната 1888 г. Създателят на класически правила за успешна личностна реализация и любимец на няколко поколения читатели от различни краища на света в детството си често вечерял само хляб и никога нямал собствени обувки - износвал тези на по-големия си брат. Съучениците му го смятали за комплексиран неудачник, защото се срамувал от бедността си. За разлика от връстниците си, обаче, той бил много добър оратор и използвал таланта си като коз. 

Основана през 1912 г., „Дейл Карнеги Трейнинг" е еволюирала от вярването на един човек в силата на самоусъвършенстването. Компанията се фокусира върху задачата да даде на деловите хора възможност да повишат уменията си и да подобрят своето представяне, за да постигат позитивни и постоянни резултати. Тя дава персонални решения за реализиране на пълния потенциал на един лоялен, силен и добре оборудван екип, въоръжен с уменията и нагласите, необходими за постигането на високи резултати. 

Днес Dale Carnegie & Associates са издатели на световни бестселъри с непомръкваща популярност: „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“, „Как да се наслаждаваме на живота и на работата си“ и други. Книгата му „Как да печелим приятели и да влияем на другите" в продължение на десет години остава в списъка с бестселъри на New York Times.  

До днес са продадени над 30 милиона екземпляра от книгите на Карнеги. Повече от 3 хиляди души седмично по целия свят се записват в курсовете на Карнеги, а 3,5 милиона души вече са завършили световноизвестните обучителни програми за самоусъвършенстване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: