Космически люти чушки похапват на Международната космическа станция

Космически люти чушки похапват на Международната космическа станция Снимка: timesofindia.indiatimes.com

Това е първата космическ реколта от пикантните зеленчуци, с които астронавтите подправят „най-добрите космически такос“

Астронавтката от NASA Меган Макартър сподели вълнението си от постижението, след като лично е отгледала 48 корена от семена на борда на МКС, съобщава indy100.com.

„Честит ден за бране на пипер! След прибиране на реколтата от червени и зелени люти чушки, ще трябва и да ги опитаме. Попълнихме анкетите, за да отразим резултата и след това направих най-добрите си космически такос с: говеждо, рехидратирани домати, артишок и пресни люти чушки”, написа тя в Twitter-акаунта на МКС. 

Експериментът е част от програмата Plant Habitat-04, описван като едно от най-големите предизвикателства в отглеждането на растения. Както NASA обяснява на своя уебсайт, „Храненето на екипажите на Луната и особено на Марс ще бъде логистично предизвикателство. Ограничени сме до култури, които не се нуждаят от съхранение или голяма обработка”.

Ако екипажите разчитат на пакетирани храни от Земята, изпращането на доставки отвъд ниската земна орбита е свързано с по-голям разход на гориво и отнема повече време. Освен това, при дълго съхраняване качеството на пакетираните храни намалява, което се отразява на приема на ключови хранителни вещества, напр. витамини С и К. 

Очевидно чушките са идеалната тестова култура, защото са с по-високо съдържание на витамин С дори от някои цитрусови плодове. Освен това за членовете на космическия екипаж пикантната подлютена храна е полезна, защото при микрогравитацията е възможно да загубят в известна степен усещанията си за вкус и мирис и лютите чушлета са един от начините отново да събудят сетивата си.

Въпреки че реколтата е отгледана само за няколко месеца, изследователският процес е продължил две години, като са анализирани над две дузини пипер от цял ​​​​свят.

Експеримент с отглеждане на пресни зеленчуци е проведен и през 2015 г., но за лютите чушки това е първи опит на МКС. Семената им се развиват в глина, обогатена с тор, при контролирано отделяне на специално създадена за чушките хранителна смес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: