Редовният сън, съобразен с вътрешния ни часовник, пази сърцето здраво

Редовният сън, съобразен с вътрешния ни часовник, пази сърцето здраво Снимка: sequencewiz.org

Важно е не само да спите достатъчно, но и да си лягате в едно и също време – и „златният час” за това е между 22:00 и 23:00 ч. – не по-рано или по-късо

Това сочат резултатите от мащабно проучване, проведено в продължение на 6 години с 88 000 доброволци. Екипът учени от Университета в Ексетър, провели изследването, е публикувал заключенията си в European Heart Journal. Според тях, синхронизирането на съня с вътрешия часовник на тялото може да обясни връзката с по-ниския риск от инфаркти и инсулти, съобщава ВВС.

Интересът към проучването е огромен, тъй като сърдечносъдовите заболявания са най-разпространеното болестно състояние в Обединеното кралство и една от водещите причини за смърт. Повече или по-малко, подобни резултати бележат повечето европейски страни, вкл. България. Мащабът на проучването прави заключенията му категорични, макар че научният екип на този етап не определя причинно-следствената връзка между редовния час на лягане и здравето на сърцето. 

Учените са събирали данните за изследването си чрез устройства, подобни на часовници, които доброволците са носили. Сърдечносъдови заболявания са развили около 3000 души, почти изцяло от тези, които не са практикувли лягане за сън между „идеалните” 22:00 и 23:00 ч. Като вторични фактори научният екип проследява и други рискове за здравето на сърцето като възраст, тегло и нива на холестерола.

Водещият автор на изследването д-р Дейвид Планс от Университета в Ексетър казва: „Въпреки че не можем да изведем причинно-следствената връзка от нашето проучване, според резултатите вероятната причина е по-ранното или по-късно лягане да нарушава биологичния часовник, с неблагоприятни последици за сърдечно-съдовото здраве. Все пак, най-рисковото време за лягане е след полунощ, което означава, че ще станете доста след разсъмване и биологичият ви часовник няма да се нулира”.

Друг член на научния екип, Реджина Гиблин, старша кардиологична сестра в Британската кардиологична фондация, смята, че проучвето е установило един наистина „сладък час” за лягане между 22:00 и 23:00, към който лесно могат да се придържат повечето хора, за да се погрижат за здравето на сърцето и кръвоносната си система в дългосрочен план. 

Тя посочва добрата доза сън за един възрастен човек – между седем до девет часа нощен сън и напомня, че „Сънят не е единственият фактор, който може да повлияе на здравето на сърцето. Важен е също начина на живот,  поддържане на здравословно тегло и редовен активен двигателен режим, намаляване приема на сол и алкохол и балансирано хранене”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: