Отвори врати Център за руски изследвания към Университета на Тел Авив

Отвори врати Център за руски изследвания към Университета на Тел Авив Снимка: themoscowtimes.com

Един от съорганизаторите на акадамичната структура е бившият шеф на „Роснано”, Анатолий Чубайс, който дискретно напусна Русия след нахлуването ѝ в Украйна

В Центъра за руски изследвания (CRS) Анатолий Чубайс ще бъде организатор на „група спонсори”, съобщи пресслужбата на Университета в Тел Авив (TAU). Според съобщението, центърът ще изучава съвременната история на Русия след 1991 г. – икономическа, политическа, социална и културна.

В изявлението на TAU се подчертава, че по същността си проектът е аполитичен и е насочен към чисто академични изследвания. „Задачата му е цялостно изследване на възможното бъдеще на Русия въз основа на събитията от близкото минало“, се казва в съобщението. Сред сътрудниците на CRS, са публицистът Александър Баунов и социологът Виктор Вахщайн, обявени в Русия за „чужди агенти“.

За научната инициаива на Анатолий Чубайс, който е кандидат на икономическите науки, се говореше от известно време. Напускайки Русия през март 2022 г. той напусна и поста си на специален представител на руския президент Владимир Путин пред световните организации за устойчиво развитие. 

Чубайс е един от идеолозите и реализаторите на икономически реформи на Русия след разпада на СССР, включитено на приватизацията. Според Bloomberg, той е напуснал страната в израз на несъгласието си с руската инвазия в Украйна, но до момента не е коментирал публично причините за емиграцията си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: