Кралското меню на Елизабет - черен шоколад и джин

Кралското меню на Елизабет - черен шоколад и джин Снимка: getthegloss.com

На своите 95 години, владетелката на Обединеното кралство е най-дълго управлявалият британски монарх. Тя може да си позволи всяка храна на света, но има любимите си вкусове и предпочитания.

Преди всичко, по настояване на принц Чарлз, кралското семейство се храни с органично отгледани храни. Впрочем, повечето продукти се доставят от кралските стопанства, където едва ли са използвали изкуствени торове и преди здравословната мания. 

В храненето си, както във всичко, Елизабет Втора е много дисциплинирана. Спазва едно правило – без картофи, ориз или тестени изделия на вечеря. 

Възпитана е още като дете с обикновена, проста храна, а животът на дажби през Втората световна война – както всяко друго британско семейство – е научил кралицата да се храни умерено и да не разхищава храна. 

Скромна закуска с чай даржелинг, лек обяд, следобеден чай (обикновено ърл грей) с малко сладкиши и по-изобилна вечеря, понякога с дивеч – това е ежедневното ѝ меню. 

Но английската кралица има и по-популярни предпочитания - обича американските бързи храни, но не съвсем в оригинал. Например, хамбургер, но хлебчето се сервира отделно, за да може блюдото да се яде с нож и вилица. При вида на многоетажните америкаски хамбургери, част от които остава по лицето на консумиращия, идеята май не е лоша. 

Вместо кетчуп, кралицата  подправя хамбургера си със сос от сушени горски плодове, преобладаващо боровинки, а предпочитаният ѝ стек е от еленско месо. Но Бъкингам неведнаж е поръчвал в местна фирма хамбургери с говежда пържола, специалния сос и салата. 

Друга популярна в цял свят храна обаче отсъства от менюто на кралицата – тя никога не е поръчвала да ѝ приготвят или доставят пица. На популярното италианско народно блюдо често се радва и семейството на принц Уилиям в Кенсингтън.

Като цяло, Елизабет Втора е известна с въздържаното си хранене. Има обаче две неща, с които кралицата не се разделя – черен шоколад и джин.

Млечен или бял шоколад Елизабет Втора не обича, но черен – да, и колкото по-черен, толкова по-добре. Кралицата полива обеда си с чаша полусухо бяло немско вино, но любимите ѝ напитки са джин преди вечеря, понякога в коктейл с вермут "Дюбоне". 

Елизабет Втора работи 364 дни в годината – не посещава работния си кабинет само на Коледа. Доскоро яздеше конете си веднаж или два пъти седмично и може би продължава, убедена, че „никой не е толкова стар, за да не язди”. Всеки ден извежда сама кучетата си, шофира своето Bentley сама и обикновено сама се справя с някои дребни поправки по колата - тя е обучен шофьор и механик още в Женския територеален спомагателен корпус през Втората световна война.

Британците обичат своята кралица и се надяват да надмине майка си по дълголетие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: