Статуя на картоф в кипърско село привлече световен интерес и коментари

Статуя на картоф в кипърско село привлече световен интерес и коментари Снимка: gocelebnews.com

Ксилофагу вече има своята забележителност, чиито снимки обиколиха не само социалните, но и световните медии, предизвиквайки много коментари за двусмисления вид на произведението.

Избраната от авторите му форма, обаче не е случайна. Наречена „Големият картоф“, скулптурата е създадена с идеята да изрази уважението на местната общност към уникалния сорт необичайно дълги картофи, наричани „шпанта“, които са основна земеделска култура в района, пише британският сайт indy100.com. 

Статуята с височина 5 метра е открита в сряда, а лидерът на местната общност Гергиус Тасу заяви, че Ксилофагу следва примера на Белфаст с неговия паметник на Голямата риба и добави: „Независимо дали ни харесва или не, този картоф е такъв - тънък и дълъг и всеки, който вижда в него нещо друго, трябва да се засрами заради мръсния си ум”.

Новата местна забележителност е от фибростъкло и струва на общината € 8 000. Разположена е на входа на селото, до главната магистрала и вече се радва на жив интерес в социалните медии. 

„Това е вдъхновяващо изкуство. След като Джеф Безос може да изпрати нещо подобно в космоса, защо и нашата 2021 г. да не мине под знака на този фалически картоф”, пише един потребител. Друг се радва, че Ксилофагу придобива световна известност и се нарежда до Париж с неговата Айфелова кула и Ню Йорк със Стятуятя на свободата., а трети лаконично съобщава: „Родният ми Кипър току-що издигна гигантска статуя на картоф която изглежда така. Обичам моите хора!” 

В крайна сметка, Гергиус Тасу обобщава: „Ще видите, че този картоф ще се превърне в пътепоказател към нашата общност и всъщност се радвам на всички коментари – дори и негативните, защото ни популяризират”.

Както се казва, няма лоша реклама и е факт – снимки на Големия картоф обикалят световните медии, а макар и само на няколко дни, паметникът вече е притегателно място за любителите на фотографията и селфитата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: