Изкуственият интелект навлиза и в скандалната сфера на порното

Изкуственият интелект навлиза и в скандалната сфера на порното Снимка: rollingstone.com

„Топлес” снимки на малолетни момичета от малък испански град, плъзнаха в социалните мрежи

Хората в Алмендралехо, градче с население от 30 000 души в провинция Бадахос, се познават и бързо стана ясно, че „жертвите” не са се снимали необлечени, а снимките им са обработени от приложение с изкуствен интелект (ИИ). Технологията генерира изображение на голо тяло по данни от напълно „облечена” снимка – в случая от акаунтите на момичетата в социалните мрежи и дори от училищни тържества.

Засегнатите момичета са от 11 до 17 годишни, а виновниците - местни момчета от 12 до 14 годишни. До момента полицията е идентифицирала някои от тях. Според разследването, една от жертвите е била изнудвана. Родителите на жертвите са създали група за помощ и казват, че някои момичета се справят със ситуацията, но други не ходят на училище и дори не излизат от домовете си.

Майката на едно от засегнатите момичета, която е лекар с много последователи в социалните медии, излезе с видеообръщение, поставяйки акцента върху най-тежкото последствие от измамата: „Когато сте жертва на престъпление, подавате жалба и не се криете, защото друг ви е причинил злото. Но при престъпления от сексуален характер жертвата често изпитва срам, крие и се чувства отговорна. Така че ето какво искам да кажа: вината не е ваша!".

Испанското наказателно законодателство не обхваща генерирането на изображения със сексуален характер, създадени от възрастни. Но компрометиращи снимки, създадени с учадстието на деца, може да се считат за детска порнография. Друго възможно обвинение е нарушаване на поверителността, но така или иначе, на непълнолетните в Испания могат да се повдигат наказателни обвинения само ако са навършили 14 години. 

Според Отдела за защита на децата от киберпрестъпления в националната полиция на Испания, борбата с детската порнография е изправена пред ново предизвикателство - „достъпът, който непълнолетните имат в толкова ранна възраст до такава технология“. Широко се говори и за инсталиране на проследяващи програми в телефоните на децата, чрез които родителите да виждат какво се случва в профилите на наследниците им.

Фалшиви снимки със сексуален характер са популярна практика и в САЩ. През юни ФБР официално предупреди, че съдадени чрез ИИ компрометиращи изображения на известни лица не само предизвикват скандали, но и добре се продават. Новото обаче е, че практиката широко се използва от непълнолетни, за да тормозят връстниците си. 

Приложенията за подобна обработка на снимки са стотици, включително безплатни, а резултатите са „шокиращо реалистични”, предупреждават от ФБР и напомнят на родителите да публикуват много внимателно снимки в социалните мрежи. Добра мярка би било непълнолетни да нямат достъп до приложения с ИИ, но духът вече е пуснат от бутилката, констатират с тревога специалистите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: