Китайският сателит "Пекин-3" направи рекордно качествени снимки на американски градове

Китайският сателит "Пекин-3" направи рекордно качествени снимки на американски градове Снимка: Spacecraft Engineering Journal

Новият китайски спътник „Пекин-3“ с изкуствен интелект прави ясни изображения от космоса в свръхвисока разделителна способност

При това с безпрецедентна скорост, много бързо преконфигурирайки се към нови обекти. Резултатите от работата на този сателит бяха публикувани в научно списание.

Китайските учени, които участваха в разработването на сателитния проект "Пекин-3" с изкуствен интелект, разказаха, че това сравнително малко устройство с тегло един тон може бързо да прави изображения с висока разделителна способност на американските градове, които са толкова подробни, че могат да идентифицират отделни военни превозни средства и оръжията, които превозват.

 "Пекин-3", изстрелян от Китай през юни, извърши задълбочено сканиране на 3800 км2 в залива на Сан Франциско, покривайки района за 42 секунди, съобщи The South China Morning Post, цитирайки резултати, публикувани в китайско рецензирано списание Spacecraft Engineering.

Уникалното предимство на спътника е, че той може бързо да превключва от обект на обект със скорост до 10 градуса в секунда, без да нарушава качеството на изображението, каза водещият учен Ян Фанг от Китайската академия по космически технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: