Дори и от космоса се вижда къде живеят богатите и къде бедните хора

Дори и от космоса се вижда къде живеят богатите и къде бедните хора Снимка: https://pixabay.com/

Проучване, ръководено от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA), предлага нов метод за оценка на глобалното икономическо благосъстояние с помощта на нощни сателитни изображения

Авторите на новия документ от IIASA заедно с колеги се фокусираха върху данни от тъмни зони, за да оценят глобалното икономическо благополучие.

Изследователите използвали сателитни изображения на Земята през нощта от почти 30 години: те могат да отразяват икономическия растеж, бедността и неравенството, особено за места, за които няма други данни.

В развиващите се страни районите, които не са осветени през нощта, се развиват по-зле от тези, които са ярко осветени.

Изследователите са използвали индекса на геопространственото благосъстояние, за да проучат домовете в страни от Африка, Азия и Америка.  Алгоритъмът класира кварталите и къщите като по-бедни или по-богати.

След това авторите комбинирали тези данни с нощни снимки от спътници. Оказало се, че 19% от населените места на Земята не са осветени. Повечето се намират в Африка (39%) и Азия (23%).

Ако се вземе предвид само селската неосветена инфраструктура, стойността нараства до 65% за Африка и 40% за Азия. В почти всички страни резултатите сочат ясна връзка между увеличаването на дела на неосветените сгради в дадена страна и спада на икономическото благосъстояние.

Авторите прогнозират благосъстоянието на приблизително 2,4 милиона домове в 49 страни, разположени в Африка, Азия и Америка. Точността на прогнозата е 87%.

Дори в развитите страни, особено в Европа, също има  сравнително голям брой неосветени селища. Това може да се дължи на факта, че осветлението там се включва едва след полунощ, или заради политиката за пестене на енергия.

nature.com 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: