Как да преодолеем последствията от дружеска вечер с повечко напитки

Как да преодолеем последствията от дружеска вечер с повечко напитки Снимка: elanra.com

Утрото след бурно парти определено е „Ден след тежка нощ” (ако перефразираме Бийтълс). Но трябва да се ходи на работа. Какво да направим?

Преди всичко, опитайте се да се отдавате на подобни развлечения в правилния ден – т.е., първият от уикенда. И вижте как се справят с последствията от многото шотове по света. 

В Италия след разточителна вечер се хранят с бели храни – ориз или паста и категорично избягват червените (домати, колбаси).

Испанците вземат превантивни мерки с лъжица зехтин, преди да тръгнат към евентуална „тежка” вечер, за да предотвратят бързото разпространение на алкохола в организма.

Американците възстановяват тонуса си сутрин с коктейл от сурово яйце, лъжица кетчуп, няколко капки оцет и допълват чашата с доматен сок.

С пресен доматен сок се възстановяват и монголците. Говори се и за шамански начини като закуска с мариновни овчи очи, но днес никой не рискува да обели дума за тази рецепта.

Французите се ободряват с кафе без захар, но с щипка сол. При по-тежки случаи пият лек коктейл от лимонов сок и равни части бяло вино и газирана вода.

В Англия отдават цялото си уважение на спанака – като салата или приготвен по предпочитан начин – супа, пюре, суфле. Поливат го с чай от розмарин, който бори главоболието не по-зле от аспирина.

Германците залагат на „здрава храна” – напр. стек, банан и чаша мляко. Понякога го пият и преди очаквана бурна вечер.

Японците имат оригинална терапия – потапят марля в саке, изстискват я и дишат през нея. Допълнението е няколко чаши зелен чай.

В Сингапур гасят сутрешната жажда със зеленчукова супа.

За сутрешното си възстановяване финландците предпочитат сауна, сандвич с маринована риба и халба бира.

По-новата родна традиция от десетилетия предлага нещо подобно - горещ душ (още по-добре вана) и чаша студена бира (но само една!), придружена от топла супа – идеалната е шкембе чорба или вездесъщата пилешка супа, и двете приятно подкиселени. Идеалният завършек на тази терапия при възможност е половин час дрямка на открито. По-стари източници предлагат "армея" - зелева чорба с нарязан праз-лук, малко зехтин и щипка червен пипер. 

Като цяло обаче, в доосвобожденска България не жалят особено много потърпевшите от обилна почерпка и по-скоро използват сутрешните им неволи, за да ги откажат от пиенето. Едно от първите издания на „Домашен лекар” след Освобождението предлага следната рецепта: „На пияницата да не се дава да пие вода сутрин. Ако не помогне, разрязва се на две глава лук, поръсва се с тютюн и му се дава да я изяде, та да се отврати. Ако и това не помогне, се води при отчето да се закълне, че повече няма да близва”...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: