Пандемията е невидимата заплаха за психиката на децата

Пандемията е невидимата заплаха за психиката на децата Снимка: https://pixabay.com/

УНИЦЕФ предупреждава: пандемията от COVID-19 може да има изключително негативно въздействие върху психичното здраве на децата и юношите

Докладът на организацията подчертава, че въздействието може да се почувства с течение на времето - след много години или дори десетилетия, пише Euronews.

Изолацията по време на пандемията само задълбочава проблема, особено сред децата с аутизъм, с нарушения на вниманието и хиперактивност.

Според последните данни поне един тийнейджър от седем сега страда от диагностицирано психично разстройство.

"Проблемът е сериозен. Сега средно 47 000 юноши  се самоубиват всяка година. Това са потресаващи цифри. Инвестирането в психичното здраве може да спаси животи и нашите деца", казва Зейнаб Хиджази, един от авторите на доклада.

Междувременно разходите за осигуряване на психично здраве в световен мащаб не надвишават 2% от националните бюджети, разпределени за здравеопазване.

Авторите на доклада призоваха властите на всички страни да се ангажират да защитават и насърчават психичното здраве на децата и юношите: по-специално се препоръчва да се предприеме цялостен и основан на доказателства подход, включително разработването на образователни програми за родителите, както и осигуряване на здравословна и позитивна атмосфера в училищата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: