Високите данъци ще намалят неравенството в доходите в световен мащаб

Високите данъци ще намалят неравенството в доходите в световен мащаб Снимка: pixabay.com

Досега увеличаването на данъците не е била основната цел на големите западни икономики

Данъците в най-богатите страни в света се увеличават поради безпрецедентното увеличение на държавния дълг по време на пандемия. Според експерти, високите удръжки в бюджетите на държавите могат да намалят разликата в нивото на благосъстояние. Намерен е начин за намаляване на нивото на неравенство, пише Reuters.

Обединеното кралство повиши данъците на работниците и работодателите и таксите сега ще добавят около 12 милиарда паунда (17 милиарда долара) годишно към бюджета. Демократическата партия на САЩ също предложи да се увеличат данъчните ставки за компании и граждани с годишен доход над 400 хиляди долара. Както отбелязват експертите, досега увеличаването на данъците не е била основната цел на големите западни икономики. По време на пандемията обаче страните бяха принудени да увеличат разходите си и държавните дългове се увеличиха рекордно. 

По данни на Института за международни финанси, глобалната задлъжнялост, включително държавната, корпоративната и банковата, както и дълговете на домакинствата, възлизат на близо 300 трилиона долара, а през второто тримесечие на 2021 г. тази цифра ще се увеличи с още 4,8 трилиона долара. През 2020 г.дългът е нараснал с 9,3 трилиона долара  - това е повече, отколкото общата сума на дълга за осемте предишни години.

Независимо от това, държавите определят ниски лихвени проценти и развиват програми на Централната банка за печатане на пари, като продължават да харчат бюджетни средства. Ограниченията на държавния дълг на територията на ЕС все още са прекратени, докато в същото време мащабните предложения за подкрепа на населението и инициативите за намаляване на бедността се изпълняват активно. 2020 г. показа колко ефективни могат да бъдат целевите разходи - според проучване на UrbanInstituteпрограмите за подпомагане по време на пандемия са намалили нивото на бедност в САЩ почти наполовина в сравнение с нивото от 2018 г.

Кризата също хвърли светлина върху реалната разлика в нивото на благосъстояние в света. Данните на Oxfam показват, че милиардерите са станали по-богати с 3,9 трилиона долара между март и декември 2020 г. Държавните глави обърнаха внимание на тези цифри - например президентът на САЩ Джо Байдън предложи да увеличи данъците за богатите, а председателят на КНР Си Цзинпин разгърна политика на "общ просперитет" за борба с неравенството.

Според оценката на Конгреса на САЩ предложените от демократите промени в Данъчния кодекс ще намалят размера на декларациите на американците, които печелят по-малко от 200 хиляди долара годишно. "Заплатите на по-малко заможните [хора] ще растат, защото по-добре обезпечените ще плащат повече данъци, а хората, които имат повече пари в джоба си, са склонни да харчат", заяви управляващият проекти в Janus Henderson Investors Том О'Хара. Неравенството в САЩ намалява доходността на държавните облигации, тъй като богатите граждани най-често заделят голяма част от своя доход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: