Пет милиона нови милионери по време на пандемията - как и откъде се появиха

Пет  милиона нови милионери по време на пандемията - как и откъде се появиха Снимка: delo.ua

По време на пандемията, която нанесе сериозен удар по световната икономика, в света се появиха милиони нови милионери. Сега богаташите на Земята са повече, отколкото през цялата история.

Пандемията изостри един от основните проблеми на обществото - разликата в нивото на благосъстояние, която се превръща в пропаст.

Съгласно данните на швейцарската банка Credit Suisse повече от 5 милиона души са станали милионери в периода между 2019 и 2020 г.,независимо от това, че коронавирусът е нанесъл съкрушителен удар върху икономиката и бизнеса. Сега за първи път в историята повече от 1% от възрастното население на света са доларови милионери. Това означава, че тяхното състояние надхвърля един милион долара.

Не само броят на милионерите се увеличава. В 35-ия ежегоден списък на най-богатите хора на Forbes се казва, че през 2020 г. на всеки 17 часа се появява нов милиардер, а от 2019 г. те са станали повече от 660 души.

Като се има предвид колко е засегната икономиката от пандемията, трудно е да не се запитаме как се появиха тези богаташи?

В отчета си Credit Suisse заявява, че такова значително увеличение на благосъстоянието се дължи на нарастващите цени на активите - жилища, чиято цена бързо расте: с 30% в сравнение с нивата преди кризата (до 2008 г.). Например, трима от настоящите десетки британски милиардери са умножили богатството си чрез недвижими имоти, чиято цена просто е нараснала. Т.е. - това не означава, че те имат повече пари в сметките си. Това означава, че техните имоти са станали по-скъпи, а цената им се взема предвид при изготвянето на рейтингите, подобни на Forbes.

"По-голямата част от богатството се натрупва чрез активи, такива като домове и акции", казва професорът по социология в Лондонското училище по икономика Майк Савидж. -  Но се наблюдава тенденция към това, че нарастващата пропаст между богатите и бедните не е свързана с икономиката, а с политиката. Експертът обяснява факта с това, че правителствата на много страни са по-загрижени за благосъстоянието на богатите, отколкото на останалата част от населението.

Трябва ли да се страхуваме от пропастта между бедните и богатите? "Трябва да решим този проблем", уверен е Савидж. - "Това е като изменението на климата. Колкото по-дълго не обръщате внимание на това, толкова по-лошо става."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: