Четири сценария за край на пандемията

Четири сценария за край на пандемията Снимка: pixabay.com

Както обикновено, най-благоприятният е най-малко вероятен

Докато хората се интересуват най-вече от отварянето на границите, премахването на ограниченията и въобще кога ще се сложи край на живота в пандемия, в списание Lancet разискват по-глобални въпроси. Авторитетното издание покани учени от различни европейски страни да споделят прогнозите си за хода на Ковид-19 в близките 10 години. 

Основният въпрос, на който учените трябваше да отговорят е - ще свърши ли пандемията в близките три до пет години. Отговорът е, че това зависи от три фактора: бързината на ваксиниранемутациите на вируса и изпълнението на ограничителните препоръки от страна на населението. 

И трите фактора не предизвикват оптимизъм у експертите. Някои смятат, че от Ковид-19 ще започнат да боледуват все повече деца. От друга страна, натрупаният опит постепенно създава по-добро лечение и лекарства, но целта за по-безсимптомно преминване на болестта остава актуална. 

По въпроса дали коронавирусът ще заплашва здравето на хората в дългосрочен план, учените споделят различни становища. От една страна те смятат, че едва ли е възможно вирусът напълно да изчезне. От друга страна, резултатът твърде много зависи от откриването на ефективни лекарства както за самото заболяване, така и за борбата с производните форми и последствията от инфекцията.

Макар и наплашено, обществото изглежда не бърза да се ваксинира. Според статистиката, до момента е ваксинирана една четвърт от възрастното население на планетата – някъде заради недостиг на ваксини, другаде – заради недверие към тях. 

Но за преодоляването на пандемията учените определено залагат преди всичко на ваксинирането. Като примери сочат Австралия, Китай, Нова Зеландия, Сингапур и Виетнм, където случаите в отделни региони и периоди паднаха до нула. И други страни биха могли да ги последват, но тук в играта влизат недоверието и антиваксърството. Така че, преодоляването на пандемията зависи от много и обективни, и субективни фактори.

И така – какви са възможните прогнози? След анализи на няколко десетки експерти, Lancet обобщи четирите най-вероятни сценария за близкото здравно бъдеще на света.

Условието за пълно изкореняване на заболяването е силен и дълготраен имунитет – чрез ваксинация или чрез преболедуване. Експертите обаче смятат подобен вариант за твърде амбициозен, предвид ниския мащаб на ваксиниране и роящите се мутации на вируса.

Временното силно намаляване на заразените е по-реална ситуация, за която обаче пак са необходими масово ваксиниране и строги ограничителни мерки, дори до тотална изолация – достатъчно доказател се опит в борбата с други инфекции. Така че вариантът да се държи пандемията под контрол и периодически да се подновяват ваксинациите, изглежда най-вероятна перспектива за близкото бъдеще

Третата опция е светът да свикне да живее с коронавируса. И тук най-важното условие са от една страна мутациите му, от друга - ваксинациите, научните изследвания, добрите терапии и намаляване броя на тежките и смъртни случаи. Това практически ще сведе пандемията до краткотрайни, сезонни, умерено тежки епидемични вълни. Според учените именно това е най-възможвният вариант в дългосрочен план.

Съществуват и опасения от мащабно развихряне на Ковид-19, ако по-голямата част от населението на планетата остане неваксинирана, което не само ще влоши протичането на заболяването, но и ще създаде мащабни възможности за мутации на вируса. Учените се надяват на достатъчно разум, за да не се сбъднат до подобни апокалиптични предсказания. 

Така че, човечеството има избор. Дали ще е разумният?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: