Продължителността на живота пряко зависи от чистотата на въздуха

Продължителността на живота пряко зависи от чистотата на въздуха Снимка: pexels.com

Ново проучване на интердисциплинарен екип към Чикагския университет показва, че замърсяването на въздуха е важен фактор за дълголетието на населението

Според данните, строгата политика срещу замърсяването на въздуха, намаляването на въглеродните емисии и овладяването на климатичните промени, може да помогне и за здравето на населението. При преустановяване на замърсяването, хората в най-засегнатите райони може да живеят с 5 години по-дълго, а в глобален мащаб чистият въздух може да удължи живога ни с 2 години. 

През последната година блокирането на индустрията заради Covid-19 донесе синьо небе в най-замърсените райони на земното кълбо, докато горските пожари, изострени от по-сухия и по-горещ климат, изпратиха пушека си към градове на хиляди мили, в които небето обикновено е чисто. 

Нови данни от Индекса за качество на въздуха (AQLI) подчертават, че ако не се предприеме строга политика срещу замърсяването на въздуха, здравето на световното население е под заплаха. Ако праховите частици не бъдат намалени в съответствие с насоките на Световната здравна организация (СЗО), средностатистическият човек ще загуби 2,2 години от живота си, а жителите в най-замърсените райони на света може да живеят с 5 или повече години по-малко. 

Работейки невидимо върху човешкото тяло, замърсяването с прахови частици има по-опустошително въздействие върху продължителността на живота, отколкото заразни болести като туберкулоза, ХИВ/СПИН, или самоубийствено поведение като пушенето и военните конфликти. 

„През изминалата наистина безпрецедентна година, някои хора, свикнали с мръсен въздух, изпитаха въздействието на чистия, а други, свикнали с чист, се оказаха подложени на замърсен въздух. Така стана ясно, че политиката може да играе важна роля, особено за намаляването на основния замърсител - изкопаемите горива”, казват от AQLI и Института за енергийна политика при Чикагския университет (EPIC).

Китай е важен модел за рязко намаляване на замърсяването в кратък срок. Страната започна своята „война срещу замърсяването“ през 2013 г., и намали праховите частици във въздуха с 29%, което представлява три четвърти от общото им намаляване в глобален план. И в резултат на това китайците живеят средно с около 1.5 години по-дълго. За същия резултат в САЩ или Европа, биха били необходими няколко десетилетия и рецесии.

Китай показа, че напредък е възможен дори в най-замърсените страни. В Южна и Югоизточна Азия, особено в мегаполиси като Банкок, Хо Ши Мин и Джакарта, данните от AQLI разкриват, че средният човек би живял с над 5 години повече, ако замърсяването постигне нормите на СЗО. Още по-важно е това за горещите точки на замърсяване като Северна Индия, където 480 милиона души живеят при 10 пъти по-замърсен въздух, отколкото в коя да е част от света. 

В Централна и Западна Африка праховите частици влияят върху продължителността на живота почти толкова, колкото ХИВ/СПИН и малария, но на замърсяването се обръща много по-малко внимание. А животът на средния жител в делтата на Нигер може да се скъси с около 5 години, ако тенденциите на замърсяване продължат.

Изминалата година показа, че замърсяването на въздуха и изкопаемите горива са глобален проблем, който изисква строги политики на всеки фронт, вкл. от световните преговарящи за климата, които ще се срещнат през следващите месеци. Последните данни на AQLI предоставят на лидерите и гражданите достатъчно основанията за въвеждане на силни политики за чист въздух като форма на грижа за по-дълъг живот на хората.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: