Войната Джоли – Пит става токсична

Войната Джоли – Пит става токсична Снимка: scmp.com

Актрисата вече твърди, че се е страхувала за безопасността на децата си по време на брака им и за първи път свързва съдебната битка с правата на децата в глобален план.

В интервю за съботния брой на The Guardian, 46-годишната Джоли вметна твърдението си, представяйки току-що излязлата ѝ книга „Знайте правата си и ги отстоявайте“, написана в съавторство с проф. Джералдин Ван Бурен, международен юрист по правата на детето. Книгата им има за цел да информира децата „как да се противопоставят на несправедливостите”.

На въпрос дали се страхува за безопасността на собствените си деца, Джоли отговаря: "Да, за цялото ми семейство". Актрисата определи процедурата за развод и попечителство като „ужасяваща“ и подчерта, че не може да говори по-подробно поради "правната си ситуация". Изданието обаче съобщава, че е кимнала, потвърждавайки, че има предвид развода и твърденията си срещу своя бивш трети съпруг.

Като повод за поискания от нея развод през 2016 г., Джоли обвини Брад Пит в насилие към 15-годишния тогава осиновен син на семейството Мадокс. Разследванията на Службата за защита на децата и ФБР обаче приключиха, без да бъдат предявени обвинения към актьора. 

Заради факта, че САЩ не са ратифицирали Конвенцията на ООН за правата на детето (UNCRC), Мадокс, който сега е на 20, не е получил правото да свидетелства в съда. „Това ме накара да се замисля за ситуцията в тази страна. Едно дете в Европа има много по-голям шанс да бъде чуто в съда”, казва актрисата пред The Guardian, допълвайки по този начин мотивите си за съавторство над книгата, обект на интервюто.

Относно развода си Джоли добавя: „Аз не съм човек, който взема решения с лека ръка. Трябваше ми много, за да приема това, което чувствах – че трябва да се разделя с бащата на децата си".

Основната тема в интервюто все пак са човешките прва. „С величествена поза на божествен лидер, като във филм” (коментар на интервюиращия) тя отново намесва децата си, обявявайки, че те следят работата на младите активисти в тази област и се вдъхновяват от тях. 

На реплика на репортера, че е невероятно да прекараш живота си на световната сцена, работейки за правата на децата и да откриеш, че същите тези права може да са били компрометирани толкова близо до дома, Джоли отговаря: „Често не можете да разпознаете нещо в личния си живот, особено ако сте фокусирани върху най-големите глобални несправедливости, пред които всичко останало изглежда маловажно”.

Очевидно, холивудската звезда посяга към „тежката артилерия” в съдебната война с бившия си съпруг, залагайки целия си авторитет на правозащитник, посланик на добра воля, а в последствие и специален пратеник на върховния комисариат на ООН за бежанците.

Въпреки това, противоречивите мнения по темата растат в обществото. Някои припомнят как само година преди да реши да се разведе, в свои изявления Джоли разкри безусловната подкрепа на Брад Пит при тежкия ѝ тогава здравен статус. Други се сещат, че в същата годината двамата си партнират в романтичния филм „Край морето”, режисиран от нея

Това са само част от поводите мнозина да се замислят дали острият подход на Анджелина срещу Брад Пит няма да се окаже нож с две остриета в нейната война, която - като всяка война, взема и невинни жертви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: