Филмовият фестивал в Кан: не подбирайте филми, само защото са режисирани от жени

Филмовият фестивал в Кан: не подбирайте филми, само защото са режисирани от жени Снимка: indiewire.com

Директорът на фестивала Тиери Фремо и президентът му Айрис Кноблох, бивш шеф на Warner Media за Франция и Германия, оповестиха пълния списък филми, които ще се състезават за „Златна палма”.

За да направят подбора за 76-тото издание на фестивала на Лазурния бряг, двамата са изгледали над 2 000 ленти, спирайки се на заглавия със звезди като Робърт де Ниро, Харисън Форд, Том Ханкс, Леонардо ди Каприо, Скарлет Йохансон, Марго Роби и Сандра Хълър, съобщава Euronews. Заслужава да се отбележи, че състезателната селекция за 2023 г., която е еклектична смесица от млади гласове и ветерани, включва в борбата за „Златната палма” и пет жени-режисьори.

Темата за равенството между половете в изкуството е актуален дебат, който доведе дори до натиск срещу фестивалите в Кан и Венеция "да балансират" селекцията си, на фона на „Берлинале”, който изравни квотите "мъже - жени" почти 50/50. По този повод Тиери Фремо споделя, че покойната гранд-дама на кинорежисурата Агнес Варда винаги му е казала „Моля те, никога не избирай филм, защото е режисиран от жена. Избирай филм, защото е добър”. По този повод великата Варда има и друга сентенция - Аз не съм жена-режисьор. Аз съм жена и съм режисьор”.

Тази година фестивалът ще се проведе от 16 до 27 май и ще стартира с „Жана дю Бари” – френскоезична историческа продукция за последната любовница на Луи XV във Версайския двор. Лентата бележи и „завръщането” на Джони Деп, изпълняващ на френски ролята на краля. 

Други горещи заглавия са „Убийци на цъфтящата луна” на Мартин Скорсезе, „Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата” на Lucas Films, „Астероид Сити” на Уес Андерсън, както и новия късометражен филм на Педро Алмодовар „Странният път на живота”.

Шеф на тазгодишното жури ще бъде шведският режисьор и двукратен носител на "Златна палма" Рубен Йостлунд, точно 50 години, след като покойната му сънародничка Ингрид Бергман председателства журито в Кан през 1973 г.

Пълнят списък на състезателните филми и лентите, които ще се прожектират извън конкурсната програма, може да се види на https://www.euronews.com/culture/2023/04/13/cannes-film-festival-announces-its-full-line-up-for-this-years-76th-edition

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: